Παραμένει η εκλογική ετοιμότητα στο Μαξίμου – Διαρκείς περιοδείες Μητσοτάκη – Πολιτικά ανοίγματα, συσπείρωση, αυτοδυναμία

 Παραμένει η εκλογική ετοιμότητα στο Μαξίμου – Διαρκείς περιοδείες Μητσοτάκη – Πολιτικά ανοίγματα, συσπείρωση, αυτοδυναμία

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει καθημερινά και μονότονα πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο… Σε καμία περίπτωση οι νέες διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας δεν συνεπάγονται εφησυχασμό στην Πειραιώς, εφόσον τα κλιμάκια βουλευτών και υπουργών συνεχίζουν να «οργώνουν» με περιοδείες την χώρα και ο κομματικός μηχανισμός να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. 

Της Άννας Καραβοκύρη

Στο κλίμα αυξημένης επιφυλακής συμβάλλει και η απόφαση του πρωθυπουργού να βγει εκτός του πρωθυπουργικού γραφείου και να περιοδεύει και ο ίδιος ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, χθες Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Νομό Ροδόπης και την Δευτέρα θα περιοδεύσει στην Ανατολική Αττική.

  • Σύμφωνα με την στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θέτει σε πρώτη προτεραιότητας την συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων με  ταυτόχρονα πολιτικά ανοίγματα. Το κυβερνών κόμμα θα πορευθεί προς τις επόμενες κάλπες ενισχύοντας την ρητορική της αυτοδυναμίας με κύριο επιχείρημα την αστάθεια που προκαλεί ο νόμος της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επιτελικά στελέχη του Μαξίμου έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επαναληπτικές εκλογές, καθώς -ελέω της απλής αναλογικής- η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μετά τις πρώτες κάλπες δύσκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση.

Μάλιστα, παρά τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας και την πτώση των κυβερνητικών ποσοστών κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας, στην κυβέρνηση επαναφέρουν το αίτημά τους για διεκδίκηση της αυτοδυναμίας, αισιοδοξούν ότι εκείνη τη στιγμή η κανονικότητα θα έχει επανέλθει στη χώρα και οι συνθήκες υπό τις οποίες οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την επόμενη ηγεσία της χώρας, θα είναι πιο ευνοϊκές για τον σημερινό πρωθυπουργό.

Παράλληλα, θα εντείνονται οι πιέσεις προς το ΚΙΝΑΛ και θα προκαλείται όλο και συχνότερα να τοποθετηθεί ως προς τις στρατηγικές κατευθύνσεις της χώρας και να επαναχαράξει τις διαχωριστικές γραμμές έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σταδιακά να μεταθέτει την πολιτική ευθύνη σε όσα κόμματα προτάξουν τα μικροκομματικά οφέλη έναντι της κυβερνησιμότητας.

  • Το μήνυμα που εκπέμπει μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ενώ ορισμένοι «υποψιασμένοι» δεν αποκλείουν το γεγονός ο πρωθυπουργός να λάβει τελικά την απόφαση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κύριο επιχείρημα την αστάθεια των κυβερνήσεων.

Παράλληλα, οδεύοντας στο τέταρτο έτος της διακυβέρνησης της η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει έναν «απολογισμό» των έργων και των πρωτοβουλιών της.

«Το είπαμε-το κάναμε» θα είναι το κεντρικό σύνθημα που θα κυριαρχήσει στον απολογισμό της κυβέρνησης.  Το σήμα που θα εκπέμπεται οριζόντια από όλα τα στελέχη θα παρουσιάζει την πορεία σταθερότητας, με την οποία η Ελλάδα: «Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων».

Παναγιώτης Δρίβας