• 22 Ιανουαρίου, 2021

“Παράλληλο σύστημα” ΕΟΔΥ: Πολιτική συνέχεια σε υψηλούς τόνους

 “Παράλληλο σύστημα” ΕΟΔΥ: Πολιτική συνέχεια σε υψηλούς τόνους

Θα επιμείνει στο θέμα των… διπλών βιβλίων κρουσμάτων η αξιωματική αντιπολίτευση, διατηρώντας το στο επίκεντρο της κριτικής της. Το θέμα που έφεραν στη δημοσιότητα την Κυριακή «Βήμα» και «Δημοκρατία», θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι δημιουργεί πολλαπλά τραύματα στην κυβέρνηση: είναι, όπως πιστεύουν, το αποκορύφωμα της απορρύθμισης που εμφάνισαν και εμφανίζουν Μέγαρο Μαξίμου, συναρμόδια υπουργεία και φορείς στο βασικό θέμα του τρέχοντος έτους, είναι ένα ζήτημα που μειώνει την κυβερνητική αξιοπιστία και επαγγελματισμό στα μάτια των πολιτών, είναι, τέλος, ένα θέμα που συσπειρώνει την αντιπολίτευση.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Υπό το πρίσμα αυτό πηγές της Κουμουνδούρου “στοχοποιούν” τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθότι, όπως σημειώνουν,

  • «τα τρία ερωτήματα μετά την παραδοχή Πέτσα για το ‘υποσύστημα’ καταγραφής κρουσμάτων του ΕΟΔΥ συμπυκνώνουν το μπάχαλο, το οποίο έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Ο κ. Πέτσας συνελήφθη πάλι ψευδόμενος», υποστηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και τούτο γιατί «την Κυριακή δήλωνε πως ‘ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων’ και την Τετάρτη παραδέχθηκε την ύπαρξη ‘υποσυστήματος’ του ΕΟΔΥ.

  • Επικοινωνούν αυτά τα δύο συστήματα; Κάθε πότε ενσωματώνονται τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στο  Εθνικό Μητρώο COVID-19; Ισχύουν οι καταγγελίες για καθυστερήσεις ως και μίας εβδομάδας; Έχουν πρόσβαση οι επιστήμονες ανά πάσα στιγμή και ανά περιφέρεια για να μπορούν να κάνουν εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας;», είναι τα ερωτήματα που θέτουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ενώ στην ανάλυσή τους επισημαίνουν ότι

  • «η χώρα μας καταγράφει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν αδιαφάνεια και ελλιπή ή καθυστερημένη ενημέρωση. Η κυβέρνηση στριμωγμένη υπό τις δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, το μαύρο Νοέμβρη με την κατάρρευση του ΕΣΥ και την ευρύτατη αποδοκιμασία των χειρισμών της -προκύπτει από όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις- επιχειρεί να κουκουλώσει το μπάχαλο που οδήγησε στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας. Όσο και να παλεύει μέσα από την μιντιακή υπεροπλία της να παρουσιάσει ωραιοποιημένη την κατάσταση, η προπαγάνδα έχει και τα όριά της γιατί προσκρούει στη ζοφερή πραγματικότητα, την οποία βιώνουν οι πολίτες».

Μέρος της αντιπολιτευτικής κριτικής αφορά, εστιάζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Την ίδια ώρα επιβεβαιώνει (σ.σ. η κυβέρνηση) κάθε μέρα την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης για το δράμα που ζει η χώρα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σπάσιμο του lockdown και τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, δίνοντας την εντύπωση πως οι άνθρωποι ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν και δεν έχουν επαφή με τα αδιέξοδα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για τις αποκαλύψεις. Αυτό θα γίνει πολυεπίπεδα, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (ερώτηση Ξανθού σε Κικίλια, κλήση αρμόδιων σε Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, επανακατάθεση τροπολογίας για δημοσίευση όλων των πρακτικών συνεδριάσεων της Επιτροπής και άλλες πρωτοβουλίες) όσο και σε κοινοτικό (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν και άλλες πρωτοβουλίες)», προϊδεάζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ απλώνοντας όλα τα όπλα που διαθέτει η φαρέτρα τους.

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα μικρότερα κόμματα, καθόσον

  • «στο ίδιο μήκος κύματος για το θέμα που έχει προκύψει με τον ΕΟΔΥ και τους χειρισμούς της κυβέρνησης κινείται εξάλλου και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης με εντατικοποίηση της κριτικής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εντείνοντας την απομόνωση της κυβέρνησης της ΝΔ».

Είχε προηγηθεί, χθες, η σκληρή ανάρτηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η ευθύνη προφανώς αφορά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και επειδή η ευθύνη αυτή έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, ο κύριος Μητσοτάκης δε θα αποφύγει να λογοδοτήσει. Όχι στην αντιπολίτευση αλλά στους πολίτες».

Όπως και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου, που έθετε τα σχετικά ερωτήματα, αλλά και της βουλευτού Δώρας Αυγέρη, που ζητά από τον Βασίλη Κικίλια απαντήσεις μαζί και τα σχετικά έγγραφα, για το «πόσοι Διευθυντές/ριες έχουν υπηρετήσει στη ‘Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα’ του ΕΟΔΥ από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και σήμερα; Και, πόσες και ποιες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση από την α’ φάση της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα;».

Την ίδια ώρα, τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,

  • «θα συνεχίσει με παρεμβάσεις του να προτείνει άμεσες λύσεις για ζητήματα τα οποία αρνείται να ασχοληθεί η κυβέρνηση αλλά αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση. Ενδεικτική η επανακατάθεση τροπολογίας για άμεση επανασύνδεση και απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από πανδημία. Η άρνηση της κυβέρνησης να την υπερψηφίσει οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση, μεγαλώνει τις ανισότητες και η κυβέρνηση θυμάται να ασχοληθεί μόνο όταν προσωπικές ιστορίες πάρουν έκταση, όπως η περίπτωση γονιού στην Ροδόπη που ζήτησε παράταση μίας ώρας για τη διακοπή ρεύματος ώστε να τελειώσει το μάθημα της τηλεκπαίδευσης το παιδί του».