• 24 Ιανουαρίου, 2022

Παραλλαγή Όμικρον- Στο 60% το ιικό φορτίο του νέου στελέχους στη Θεσσαλονίκη

 Παραλλαγή Όμικρον- Στο 60% το ιικό φορτίο του νέου στελέχους στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν και διατήρηση του ιικού φορτίου της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι αναλύσεις των λυμάτων αφορούν το διάστημα 19 Δεκεμβρίου έως τις 29 Δεκεμβρίου και προκύπτει ότι το ιικό φορτίο της παραλλαγής Όμικρον διπλασιάζεται ανά 1,86 ημέρες.

Όπως φαίνεται και στα διαγράμματα, σε διάστημα 10 ημερών η συχνότητα εμφάνισης του Όμικρον αυξήθηκε από το 3,5% στο 60,3% στο σύνολο των ανιχνεύσιμων στελεχών. Όμως, από τη σύγκριση του συνολικού ιικού φορτίου με εκείνο του Όμικρον προκύπτει ότι η διασπορά του Δέλτα δεν μειώνεται από τις 19/12 και μετά. Αυτό, όπως επισημαίνουν τα μέλη της Ομάδας του ΑΠΘ, συνιστά σημείο προβληματισμού, καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι πιο λοιμογόνο και είναι υπεύθυνο για σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας κατά την περίοδο πριν από την ανάδυση του Όμικρον, και ιδίως τον μήνα Νοέμβρη.

Όπως δήλωσε στο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, «το πανδημικό κύμα του Όμικρον έφτασε στην πόλη πριν ακόμη αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας, καθώς το στέλεχος Δέλτα εξακολουθεί να έχει σημαντική διασπορά και να οδηγεί ευπαθείς ομάδες και ανεμβολίαστους στα νοσοκομεία. Ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν τα μέχρι στιγμής διεθνή δεδομένα και προβλέψεις που θέλουν την επικράτηση του στελέχους Όμικρον να χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες, υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί οι πολίτες, ιδίως αν ανήκουν και σε ευπαθείς ομάδες, όντας περίπου βέβαιο ότι θα μολυνθούν, δεν είναι προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσησης. Αν παράλληλα συνεχίζονται οι εισαγωγές ατόμων που μολύνθηκαν από το Δέλτα, τα νοσοκομεία της πόλης θα υφίστανται πίεση, η οποία ίσως ενταθεί καθώς η υψηλή μεταδοτικότητα του Όμικρον και στους εμβολιασμένους δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και το υγειονομικό προσωπικό, ποσοστό του οποίου υποχρεωτικά θα βγαίνει εκτός υπηρεσίας σε καραντίνα»,