Παραίτηση πρωθυπουργού ζητούν ακόμη και κυβερνητικοί στη Σρι Λάνκα

 Παραίτηση πρωθυπουργού ζητούν ακόμη και κυβερνητικοί στη Σρι Λάνκα

Χωρίς τέλος οι διαμαρτυρίες στη Σρι Λάνκα με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την ανεξαρτησία της χώρας, υπό το βάρος ενός τεράστιου χρέους, ενώ αντιμετωπίζει μεγάλες αυξήσεις τιμών και εκτεταμένες ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση δέχεται αυξημένες πιέσεις ενώ το υπουργικό συμβούλιο ζητά επίσης από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον θώκο του και ανώτερα στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν πλέον τις διαδηλώσεις στους δρόμους. Ο υπουργός ΜΜΕ ανακοίνωσε σήμερα την υποστήριξή του στους χιλιάδες πολίτες έξω από το γραφείο του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που απαιτούν από αυτόν και άλλα μέλη της ισχυρής οικογένειάς του να παραιτηθούν. Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε επίσης σήμερα από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Η κρίση έχει πυροδοτήσει κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να κατασκηνώνουν εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες έξω από το γραφείο του  Ρατζαπάξαγια,  ο οποίος έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ αναγκάστηκε να απομακρύνει τους δύο αδελφούς τους και τον ανιψιό του από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Απρίλιο, χωρίς να πείθει όμως τους πολίτες για πραγματική αλλαγή.

Πρώτος θάνατος διαδηλωτή από αστυνομικά πυρά

Ένας από αυτούς τόνισε πως η κυβέρνηση έχασε την αξιοπιστία της μετά τη δολοφονία ενός διαδηλωτή από αστυνομικούς την Τρίτη. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την πολιτική σταθερότητα για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την οικονομική κρίση», υποστήριξε από την πλευρά του ο Γκοταμπάγια.
 
Αστυνομία και στρατός ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην κεντρική πόλη Ραμπουκάνα, ενόψει της κηδείας του 42χρονου, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν οι αρχές διέλυσαν κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις τιμές των καυσίμων, που όπως τα τρόφιμα και η ηλεκτρική ενέργεια αγοράζονται με δελτίο εδώ και μήνες καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πληθωρισμό ρεκόρ. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη βασικών φαρμάκων ενώ η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες στο εξωτερικό για δωρεές.

Ο υπουργός Οικονομικών Αλί Σάμπρι, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις για «διάσωση» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτίμησε χθες ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα του πιθανότατα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. «Θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί», είπε ο Σάμπρι στους δημοσιογράφους προειδοποιώντας για επώδυνα χρόνια.

Πηγή: Reuters

Βαγγέλης Μαρινάκης