• 26 Ιανουαρίου, 2021

Παραδοχή Αναστασιάδη ότι ζήτησε επιπλέον εμβόλια μέσω Νετανιάχου!- Διάτρητη η “ευρωπαϊκή συμφωνία” μετά τις καθυστερήσεις

 Παραδοχή Αναστασιάδη ότι ζήτησε επιπλέον εμβόλια μέσω Νετανιάχου!- Διάτρητη η “ευρωπαϊκή συμφωνία” μετά τις καθυστερήσεις

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ που αναζητούν εναλλακτικούς οδούς προμήθειας εμβολίων, εξαιτίας της σοβαρής καθυστέρησης στις παραγγελίες και συμφωνίες που συνάπτουν οι Βρυξέλλες με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παραδέχθηκε πως έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Απάντηση στην πληροφορία ότι η Κυπριακή Προεδρία ήλθε σε επαφή με τις Αρχές του Ισραήλ για την προμήθεια διμερώς εμβολίων από το εν λόγω κράτος δίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει:

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση».

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».

Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει κοινή γραμμή της ΕΕ για τους εμβολιασμούς και αν αυτό συνιστά διάσπασή της, ο κ. Αναστασιάδης απαντά αρνητικά: «Οχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

Η παρέμβαση Αναστασιάδη καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί ενιαίας ευρωπαϊκής γραμμής την οποία επικαλείται και η Αθήνα, παρά το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψαν Politico και Deutsche Welle, ήδη πρώτη η Γερμανία ακολούθησε δική της τακτικής συνάπτοντας συμφωνία με την BioNTech για τουλάχιστον 30 εκατ. επιπλέον εμβόλια πέραν της επίσημης ευρωπαϊκής παραγγελίας.