• 21 Ιουνίου, 2021

Πάπας Φραγκίσκος: Αυστηροποίησε τον κώδικα για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

 Πάπας Φραγκίσκος: Αυστηροποίησε τον κώδικα για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε τον κώδικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για να ποινικοποιήσει ρητά τη σεξουαλική κακοποίηση. Είναι η μεγαλύτερη αναμόρφωση του ποινικού κώδικα για σχεδόν 40 χρόνια. Οι νέοι κανόνες καθιστούν τη σεξουαλική κακοποίηση, την κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και την κάλυψη της κακοποίησης, ποινικά αδικήματα βάσει του νόμου του Βατικανού.

Από το 2009 προετοιμαζόταν η αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει ολόκληρο το έκτο τμήμα του Εκκλησιαστικού Κώδικα και Κανόνα, που αποτελείται από επτά βιβλία με περίπου 1.750 άρθρα. Είναι η πιο εκτεταμένη αναθεώρηση μετά την έγκριση του κώδικα που ισχύει, από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το 1983.

Το νέο τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 80 άρθρα που αφορούν το έγκλημα και την τιμωρία, ενσωματώνει ορισμένες αλλαγές που έγιναν στον εκκλησιαστικό κώδικα από το 1983 από τους ποντίφικες και εισάγει νέες κατηγορίες.

  • Η Καθολική Εκκλησία συγκλονίστηκε τα τελευταία χρόνια από χιλιάδες αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς και συγκαλύψεις από ανώτερους κληρικούς, σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ο νέος κώδικας έχει σχεδιαστεί για να έχει σαφέστερη και πιο συγκεκριμένη γλώσσα και υπαγορεύει ότι οι επίσκοποι πρέπει να αναλαμβάνουν δράση, όταν υποβάλλεται καταγγελία. Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου. Απαγορεύουν επίσης τη χειροτονία των γυναικών, την καταγραφή ομολογιών και τη διάπραξη απάτης.

Ο μονσινιόρ Φιλίπο Ιανόνε, επικεφαλής του τμήματος του Βατικανού που είχε την επίβλεψη του νέου κώδικα, δήλωσε πως υπήρξε ένα κλίμα «υπερβολικής χαλαρότητας στην ερμηνεία του ποινικού νόμου», όπου η ευσπλαχνία ετίθετο μερικές φορές πάνω από τη δικαιοσύνη.

  • Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων τιτλοφορείται στον νέο κώδικα ως «ποινικό αδίκημα κατά της ανθρώπινης ζωής, αξιοπρέπειας και ελευθερίας» αντί για το προηγούμενο αόριστο «έγκλημα εναντίον ειδικών υποχρεώσεων». Το τμήμα αυτό διευρύνεται ώστε να περιλάβει νέα εγκλήματα όπως το “grooming” (αθέμιτη προσέγγιση παιδιών μέσω διαδικτύου) ανηλίκων ή ευάλωτων ενηλίκων για σεξουαλική κακοποίηση και η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος πρόσφατα είχε περάσει νέο νόμο για την τιμωρία των επισκόπων και των θρησκευτικών αξιωματούχων, που δεν κατάφεραν να προστατεύσουν το ποίμνο τους. Ο νέος ποινικός κώδικας ενσωματώνει αυτές τις αλλαγές, ενώ αναγνωρίζει επίσης στους κατηγορούμενους ιερείς το τεκμήριο της αθωότητας, έως ότου αποδειχθεί κάτι διαφορετικό.