• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Παπανδρέου ante portas στη Χαριλάου Τρικούπη – Συλλογή υπογραφών και κινήσεις συσπείρωσης

 Παπανδρέου ante portas στη Χαριλάου Τρικούπη – Συλλογή υπογραφών και κινήσεις συσπείρωσης

Όσοι γνωρίζουν τον κ. Παπανδρέου επιμένουν ότι τις αποφάσεις του τις λαμβάνει στο τέλος κατόπιν ώριμης περισυλλογής. Το “μικρόβιο για την υποψηφιότητά” έχει ήδη κάνει τη δουλειά του μένει ωστόσο να φανεί αν τελικά θα το ανακοινώσει πριν αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη ή στο παραπέντε της προθεσμίας. Ήδη πάντως υποστηρικτές του δεν χάνουν την ευκαιρία και ομάδα βουλευτών και στελεχών του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής την Τόνια Αντωνίου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ριχτεί στο αγώνα δρόμου για τη συλλογή των υπογραφών που πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Τετάρτη.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Οι περισσότεροι υπογράφουν με κλειστά τα μάτια αν και όπως όλα δείχνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν θα βάλουν ζήτημα υπογραφών για τον πρώην Πρωθυπουργό για λόγους εθιμοτυπικούς και θεσμικής βαρύτητας.  Το θέμα ίσως κλείσει με κάποιες τυπικές υπογραφές από ένα αριθμό μελών της ΚΕ.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ενεργοποιήσει κάποιο μηχανισμό προς αυτή την κατεύθυνση με τα στελέχη αυτή να παίρνουν την πρωτοβουλία και για λόγους πίεσης στο πρόσωπό του αλλά και για να υπάρχει μια σχετική ετοιμότητα στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου ανακοινώσει την πρόθεσή του ακόμη και το απόγευμα της Τετάρτης, παραμονής της τελικής ημερομηνίας.

Έμπειροι στα πολιτικά πράγματα σημειώνουν ότι ο κ. Παπανδρέου αν κλείσει τελικά στο να μην κατέβει τότε δεν αποκλείεται να κλείσει το θέμα σήμερα το μεσημέρι και πριν την αναχώρησή του για Κωνσταντινούπολή. Διαφορετικά και αν έχει αποφασίσει να κατέβει με την επιστροφή του θα ανακοινώσει και την υποψηφιότητά του.

Κλίμα συσπείρωσης

Για την ώρα και χάριν της ενότητας του κόμματος και της ύπαρξής του στο πρόσωπο του κ. Παπανδρέου εσχάτως συσπειρώνονται άνθρωποι από διάφορες πλευρές. Πρώην Βενιζελικοί, πρώην Σημιτικοί, πρώην Ανδρουλακικοί ακόμη και πρώην αντι- παπανδρεϊκοί συναντώνται και βλέπουν τώρα στον Γιώργο Παπανδρέου την ευκαιρία το κόμμα να μην χαθεί και να αναταχθεί.

  • Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η τάση υπάρχει και από τα κάτω. Από την κοινωνία. Όλοι εκτιμούν ότι αυτή θα διαμορφωθεί συν τω χρόνω, στις 50 ημέρες μέχρι τις κάλπες του Δεκεμβρίου αλλά και μετά την εκλογή αρχηγού στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες.

Μάλιστα πολλοί από εκείνους που πιέζουν τον κ. Παπανδρέου να «πάρει» το κόμμα εκκινούν τις αναλύσεις τους από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 και εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα πάρει ακριβώς το 8% της διαφοράς από τις εθνικές εκλογές όταν η αξιωματική αντιπολίτευση σκαρφάλωσε στο 32% από το 24%.

Λοβέρδος

Σε κάθε περίπτωση ο Ανδρέας Λοβέρδος θα βρεθεί απέναντι στον Παπανδρέου. Η κίνησή του να στείλει μήνυμα για την επέτειο των 40 χρόνων από την πρώτη νίκη του 81 από το Καλέτζι τη γενέτειρα των Παπανδρέου και κάτω από τον ανδριάντα του Ανδρέα ήταν ένα ηχηρό σήμα στον Γιώργο ότι θα αναμετρηθούν σκληρά.

Μάλιστα από το επιτελείο του κ. Λοβέρδου μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσαν για τη μεγάλη ανατροπή στην Αχαΐα με τον κ. Λοβέρδο να εμφανίζεται σχεδόν θριαμβευτής στο πάλαι ποτέ πράσινο κάστρο.

Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο μόνος που μετά την τηλεδιάσκεψη με το κ. Παπανδρέου – απέφυγε μια τετ α τετ συνάντηση στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού και αυτός – παραδεχόταν την αίσθηση που αποκόμιζε από τις συνομιλίες τους και δεν ήταν άλλη από τη σχεδόν μετά βεβαιότητας αντίληψη ότι ο κ. Παπανδρέου θα κατέβει υποψήφιος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έπεται σκληρό ροκ στο δρόμο προς τις κάλπες.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες τον κ. Ανδρουλάκη φαίνεται να τον προσεγγίζουν και στελέχη που συσπειρώνονται και κινητοποιούν δυνάμεις υπερ της υποψηφιότητας Παπανδρέου για να βολιδοσκόπηση των προθέσεων του με βασικό παρονομαστή την ανατροπή των δεομένων από την κάθοδο Παπανδρέου και την αλλαγή των ισορροπιών στο εσωκομματικό πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να διατηρεί ένα σκληρό πυρήνα εντός του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, αλλά οι κάλπες και η συμμετοχή θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

“Οξυγόνο” η συμμετοχή

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η συμμετοχή. Και αυτό ήταν πάντα το μείζον ζήτημα για το ΚΙΝΑΛ και τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό τα σενάρια που θέλουν τους μισούς τελικά υποψήφιους να τερματίζουν στην κούρσα δεν πάνε μακριά.

  • Τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και ο Παύλος Χρηστίδης και για δικούς τους λόγους πολιτικής επιβίωσης αλλά και για λόγους ενίσχυσης του εγχειρήματος των εκλογών και της ανανέωσης επιμένουν ότι οι πολλές υποψηφιότητες δεν είναι πρόβλημα.

Στόχος είναι να προσθέσουν και εκείνοι στην διαδικασία κινητοποιώντας κόσμο στην εκλογική διαδικασία η οποία για να έχει επιτυχία και με δεδομένο ότι συμμετέχει σε αυτές και ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να πιάσουν ένα όριο συμμετεχόντων που θα κινείται σε τετραψήφιο αριθμό εκλογέων από τη βάση του κόμματος και την κοινωνία.