• 25 Ιουνίου, 2021

Παπαευαγγέλου: Το Πάσχα “κοκκίνισε” Δ. Ελλάδα και νησιά

 Παπαευαγγέλου: Το Πάσχα “κοκκίνισε” Δ. Ελλάδα και νησιά

Στη χρησιμότητα των self test αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. «Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι υψηλός και θα αργήσει να μειωθεί, κυρίως λόγω των πολλών διαγνωστικών τεστ. Ο αριθμός τους θα συνεχίζει να αυξάνεται λόγω του ανοίγματος διάφορων δραστηριοτήτων», είπε η κυρία Παπαευγγέλου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, μέχρι την Πέμπτη διαγνώστηκαν με self test 14.000 ασυμπτωματικοί φορείς. Από τις 3 μέχρι και τις 9 Μαΐου, το ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν με αυτό το νέο εργαλείο.

«Ολοι αυτοί αν δεν το είχαν κάνει, θα συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους και θα είχαν διασπείρει τον ιό στα σπίτια τους και στις δουλειές τους. Είναι σημαντικό να κάνουμε αυτοδιαγνωστικά τεστ για να κρατάμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα», είπε η καθηγήτρια.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι βρέφη και νήπια κάτω των 5 ετών εξαιρούνται από αυτά τα τεστ, διότι το κάνουν οι γονείς τους.

«Το θετικό βρέφος θα έχει κατά μεγάλη πιθανότητα γονείς θετικούς. Γι’ αυτό και από τις ταξιδιωτικές οδηγίες εξαιρούνται τα μικρά παιδιά. Σήμερα, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, όλοι ξέρουμε πως θα αποφύγουμε την έκθεση στον ιό και θα πρέπει να προστατεύσουμε την οικογένειά μας», είπε η ίδια.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας. «Πρέπει όλοι να προσέχουμε, το οφείλουμε και στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας και να φοράμε τη μάσκα πάνω από τη μύτη», κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

“Τοπική έξαρση κρουσμάτων λόγω Πάσχα” Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, τοπική έξαρση κρουσμάτων καταγράφουν οι ειδικοί επιστήμονες, γεγονός που αποδίδουν στις συγκεντρώσεις που έγιναν την περίοδο του Πάσχα.

Μάλιστα διαπιστώνεται ότι τα νέα κρούσματα αφορούν νέους ανθρώπους, οι οποίοι όπως φαίνεται πήγαν τις ημέρες του Πάσχα να επισκεφθούν τις οικογένειές τους στην επαρχία.

  • Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, σε πολλές περιφερειακές ενότητες υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Ενδεικτικά ανέφερε τη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αιτωλοακαρνανία, ενώ έξαρση κρουσμάτων παρουσιάζουν και τα εξής νησιά: Ικαρία, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Νάξος και Σκιάθος.

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ότι πολλές περιοχές που σήμερα παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων, πριν το Πάσχα εμφάνιζαν μονοψήφια νούμερα σε νέα περιστατικά.

Ωστόσο, θετικό μέσα σε αυτές τις αρνητικές καταγραφές, είναι το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν νοσούν βαριά και δεν επιβαρύνεται το ΕΣΥ με νοσηλείες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι νέες λοιμώξεις αφορούν στις περιοχές αυτές, άτομα από 20 έως 36 ετών, γι’ αυτό και η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων έπεσα στα 40 έτη.