• 9 Μαΐου, 2021

Παπαευαγγέλου: Περιμένουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων λόγω self test

 Παπαευαγγέλου: Περιμένουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων λόγω self test

Τη βεβαιότητά της ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί αρκετά την επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσουν τα self tests, εξέφρασε στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Παρασκευής, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Το ατομικό τεστ είναι ένα ισχυρό όπλο δημόσιας υγείας και στόχος είναι η επέκτασή του και στους εργασιακούς χώρους το επόμενο διάστημα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ υπολόγισε ότι ακόμη και το 50% του πληθυσμού να κάνει τεστ, το όφελος στον περιορισμό των κρουσμάτων είναι σημαντικό. Και αυτός είναι ο στόχος μας, να διαγνωστούν και να απομονωθούν όσα περισσότερα ασυμπτωματικά άτομα είναι δυνατόν», είπε η καθηγήτρια.

Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε, με μέσο όρο επταημέρου για πρώτη φορά να ξεπερνά τις 3.000 κρούσματα. «Βέβαια, αυτό οφείλεται εν μέρη και στην αύξηση των τεστ», συμπλήρωσε.

Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 6,1% αυτήν την εβδομάδα και είναι οριακά πιο χαμηλός από την προηγούμενη. Επίσης ανέφερε ότι σήμερα, νοσηλεύονται 5.500 ασθενείς σε όλη τη χώρα.

«Φάνηκε μια πρώτη σταθεροποίηση στην Αττική, όμως αυξήθηκαν οι νοσηλείες στην κεντρική και δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη πλέον είναι κατειλημμένο το 62% των κλινών Covid. O αριθμός των διασωληνωμένων διπλασιάστηκε επίσης, ενώ την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε νέα αύξηση», τόνισε.

Η ίδια ανέφερε ότι συνολικά στη χώρα είναι κατειλημμένες το 85% των κλινών Covid.