• 24 Ιανουαρίου, 2022

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 50.000 τα ενεργά κρούσματα – Οι περιοχές με υψηλή θετικότητα

 Παπαευαγγέλου: Πάνω από 50.000 τα ενεργά κρούσματα – Οι περιοχές με υψηλή θετικότητα

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, σύμφωνα με τη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, συμμετείχε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία υπογράμμισε πως παρά την αργή ύφεση που παρουσιάζει η πανδημία, το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα παραμένει αρκετά υψηλό.

Σύμφωνα με την ίδια, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις περιοχές που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας αναφέροντας συγκεκριμένα Γρεβενά, Κοζάνη, Έβρο, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

«Μελετώντας τον χάρτη, βλέπουμε πως αυτή την εβδομάδα είχαμε αύξηση στους ενήλικες τουλάχιστον 50%, λόγω της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση στα Τρίκαλα, στην ηλικία 50-65 ετών μόλις ένας στους πέντε έχει προσέλθει για τρίτη δόση. Να θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό ενόψει Χριστουγέννων, με την τρίτη δόση. Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί για εμβολιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα δεδομένα από το πρόγραμμα “Ελευθερία” δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Το τελευταίο 48ωρο κλείστηκαν 34.000 ραντεβού», πρόσθεσε.

Επίσης, η κ. Παπαευαγγέλου, έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να κάνουν τα self test που θα χορηγηθούν δωρεάν στο διάστημα 6 με 12 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά και να υπάρχει καλύτερος έλεγχος κυρίως στο διάστημα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.