• 6 Μαΐου, 2021

Παπαευαγγέλου: Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται – Θα παραμείνει υψηλός ο αριθμός των θανάτων

 Παπαευαγγέλου: Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται – Θα παραμείνει υψηλός ο αριθμός των θανάτων

Σταθεροποίηση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται στις 26.000, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων είναι 2.800, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, εξηγώντας ότι είναι «κάτι που το περιμέναμε, αφού πλέον γίνονται περισσότερα τεστ στην επικράτεια».

Ωστόσο επεσήμανε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος, παρουσιάζουν αύξηση.

Όπως είπε, πάνω από τη μονάδα παραμένει ο δείκτης αναπαραγωγής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η όποια χαλάρωση θα αυξήσει τα κρούσματα.

Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι, είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει, υπογράμμισε.

Είναι απαραίτητο να έχουμε συνεχή επαγρύπνηση, είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να φανούμε έξυπνοι και πιο αποτελεσματικοί από το ιό .

Αυξημένος είναι και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Συνολικά 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται, με τις εισαγωγές ανά ημέρα να φτάνουν τις 250. «Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται» είπε και πρόσθεσε ότι η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα καθυστερήσει για ακόμη δύο εβδομάδες.

Ένας στους 4 που εισάγονται σε ΜΕΘ είναι νεότεροι των 55 ετών είπε και πρόσθεσε ότι σταθερά βλέπουμε μείωση στις εισαγωγές των ΜΕΘ, σε ηλικίες άνω των 75 ετών.

Η μέση διάρκεια νοσηλείας υπολογίζεται στις 17 ημέρες όπως είπε και οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων θα παραμείνει υψηλός και την επόμενη εβδομάδα, λόγω του αυξημένου αριθμού των ατόμων που είναι διασωλωνωμένοι.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει σε βεβαιότητα σε αύξηση διασποράς, κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία» είπε η κ. Παπαευαγγέλου και κατέληξε λέγοντας, ότι η επιτροπή επεξεργάζεται τον κίνδυνο μετάδοσης για κάθε δραστηριότητα, τονίζοντας ότι προηγούνται δραστηριότητες που δεν έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.

Μαγιορκίνης: “Εύθραυστη σταθεροποίηση” των ενεργών κρουσμάτων Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει εύθραυστη σταθεροποίηση, ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%. Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης», είπε ο καθηγητής.