Παπαευαγγέλου: Με ποια κριτήρια θα ανοίξουν δραστηριότητες

 Παπαευαγγέλου: Με ποια κριτήρια θα ανοίξουν δραστηριότητες

Εικόνα σταθεροποίησης, έπειτα από επτά εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας, παρατήρησαν οι επιστήμονες στη χώρα μας, όπως ανέφερε κατά την ενημερώση της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Πλέον, ο μέσος κυλιόμενος όρος της εβδομάδας είναι 2.500 άτομα θετικά.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας φτάνουν τα 23.500, ενώ όπως είπε η καθηγήτρια, σε κάποιες περιοχές παρατηρείται σταθεροποίηση και σε κάποιες άλλες αύξηση.

«Αυτό που ενδιαφέρει τους επιστήμονες επίσης είναι ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος παραμένει στο 6% για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Την ίδια στιγμή επτά στους δέκα νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών και για πρώτη φορά χθες οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 700.

«Στη χθεσινή εφημερία του Νοσοκομείου “Αττικόν” είδαμε μείωση εισαγωγών που διαμορφώθηκε στα 60 άτομα, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε 90». Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε να πιεστούν και τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, όπως ανέφερε, αφού το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλά. Σήμερα, όμως, ακόμη και μετά την αύξηση των κλινών, στην Κεντρική Μακεδονία είναι 77% η κάλυψη.

Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων που βλέπουμε, ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι σταθερά κάτω από το 5%. Η πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του είναι πλέον μικρή, και λόγω των εμβολιασμών σε άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά και επειδή οι γιατροί γνωρίζουν πώς να φροντίζουν καλύτερα τους ασθενείς.

«Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπέρταση αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προσέχουμε τη φυσική μας κατάσταση και τη διατροφή μας, ως μέτρο αντίστασης στον κοροναϊό», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Τα κριτήρια για το άνοιγμα

Όπως είπε, περιμένουμε πρώτα τη μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς θα αργήσουν να μειωθούν οι διασωλωμένοι στα νοσοκομεία.

Μάλιστα η καθηγήτρια εξήγησε ότι «κανείς δεν θέλει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες». Οι επιλογές για το σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα θα γίνουν, όπως σημείωσε, με βάση την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας, αλλά συνυπολογίζοντας τα κοινωνικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά οφέλη.

Αναφορικά με το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες. Ετσι, θα πρέπει να προσέξουμε να μην ανοίξουμε και κλείσουμε σε μερικές εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Ετσι, θα αποφασίσουμε με βάση την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας και είναι σημαντικό να ανοίξουν σε ανοιχτούς χώρους, κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα