Παπαευαγγέλου: Δεν υπάρχει εισήγηση, αλλά είμαστε θετικοί στον εμβολιασμό εφήβων

 Παπαευαγγέλου: Δεν υπάρχει εισήγηση, αλλά είμαστε θετικοί στον εμβολιασμό εφήβων

Η καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού των εφήβων κατά του κορονοϊού. Μιλώντας στην ΕΡΤ η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι, για την ώρα, δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε μαθητές Λυκείων, αλλά είναι ένα σενάριο το οποίο η επιτροπή βλέπει θετικά.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Για τα άλλα εμβόλια αναμένουμε κάποια έγκριση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων και είναι κάτι για το οποίο εκφραζόμαστε θετικά. Οι σκέψεις μας είναι καταρχήν για τα παιδιά του Λυκείου, για το λόγο ότι τα παιδιά αυτά πρώτον, μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρά παιδιά. Δεύτερον, φαίνεται να αρρωσταίνουν περισσότερο και να μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και επίσης μεγάλη αγωνία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς είναι στην τελευταία γραμμή για τις πανελλήνιες», εξήγησε η γιατρός.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ, σύμφωνα την οποία οι νοσηλείες των εφήβων 12 -15 ετών, ήταν τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τις νοσηλείες για γρίπη, παρόλο που τα παιδιά φορούσαν μάσκα. «Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά», τόνισε η παιδίατρος.

«Μόνο για το εμβόλιο της Pfizer μιλάμε αυτή τη στιγμή. Θα συνεδριάσουμε αύριο. Είναι μια απόφαση που μελετάμε. Αυτό που μας ενοχλούσε στην αρχή είναι ότι η έγκριση της Pfizer/BioΝΤech στα παιδιά 12 -17 βασίστηκε σε μια μελέτη σε μόλις 2.500 παιδιά από τα οποία τα μισά είχαν πάρει το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα άλλα μισά είχαν πάρει ένα άλλο εμβόλιο, συνεπώς δεν είχαμε πολλά δεδομένα για την ασφάλεια. Σήμερα, όμως, έχουμε αρκετούς μήνες που το εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στους εφήβους σε Αμερική και Καναδά. Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα δεδομένα. Με βάσει τα δεδομένα ασφάλειας από τις άλλες χώρες θα εισηγηθούμε και εμείς, προσεχτικά και με ένα σαφές σκεπτικό», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου που είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, η κ. Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε ότι «εμείς στην επιτροπή είμαστε παιδίατροι, άρα θα κοιτάξουμε το καλό των παιδιών. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα παιδιά για να προστατεύσουμε μια κοινωνία όπου κάποιοι ενήλικες αρνούνται να εμβολιαστούν». «Το τείχος ανοσίας είναι επιθυμητό. Τι να το κάνεις να έχεις εμβολιασμένους εφήβους όταν τα παιδιά του δημοτικού γυρίσουν και κολλήσουν τον 70αρη παππού, ο οποίος θα νοσήσει και θα πεθάνει. Προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50 ετών. Τα παιδιά θα εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους, όχι για να βοηθήσουν τους μεγάλους ανθρώπους. Οι μεγάλοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν για τον εαυτό τους. Γι’ αυτούς πασχίζουμε ενάμιση χρόνο τώρα. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία», είπε.

Για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, η παιδίατρος υποστήριξε ότι: «είναι πολλοί συνάνθρωποί μας οι οποίοι φοβούνται. Μη τους κατηγορούμε που φοβούνται. Όλοι μας πρέπει να “πιάσουμε” τον διπλανό μας και να του εξηγήσουμε γιατί πρέπει να εμβολιαστεί. Έχουν χορηγηθεί πάνω από 3 δις δόσεις. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Θέλουμε να έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Όσον αφορά στις θηλάζουσες, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι μπορούν να επιλέξουν με ποιο σκεύασμα επιθυμούν να εμβολιαστούν. ««Στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί, όσο και στις εγκυμονούσες, τους συνιστούμε να κάνουν κάποιο από τα εμβόλιο mRNA (Moderna, Pfizer/BioΝΤech)», ανέφερε.

Τέλος, σχολιάζοντας το αν πρέπει να μπει θέμα υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, η επιστήμονας ανέφερε: «Η επιτροπή έχει προβληματιστεί πολύ για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με αφορμή το εμβόλιο της γρίπης. Τώρα παίρνει μια άλλη εικόνα λόγω της πανδημίας. Η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που θα γίνει εφόσον έχουμε εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα