• 23 Ιουνίου, 2021

Πάνω από το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί- Διαψεύδει τις “φήμες” ο Κικίλιας- Υποχρεωτικός ο εμβολιασμούς στους υγειονομικούς από τον Σεπτέμβριο

 Πάνω από το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί- Διαψεύδει τις “φήμες” ο Κικίλιας- Υποχρεωτικός ο εμβολιασμούς στους υγειονομικούς από τον Σεπτέμβριο

Πάνω από το 85% των ιατρών στα Νοσοκομεία μας έχουν εμβολιαστεί. Σε νοσηλευτές, βοηθούς, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά”, τόνισε, σήμερα, μιλώντας στον Σκάϊ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μια δήλωση που διαψεύδει με ηχηρό τρόπο την εντύπωση που καλλιέργησαν άλλα κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες ότι μόλις το 62% των ιατρών έχει εμβολιαστεί.«Άρα μην λέμε χαμηλό ποσοστό είναι από τα πιο υψηλότερά στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε, ωστόσο, πως το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο μεταξύ των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού, κάτι που αμφισβητεί η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας πως το ποσοστό είναι μεγαλύτερο αφενός γιατί αρκετοί υγειονομικοί έχουν νοσήσει από κοροναϊό (περίπου το 10%, όπως έχει πει ο κ. Γιαννάκος), αφετέρου διότι έχουν εμβολιαστεί μέσω της πλατφόρμας ανάλογα με την ηλικία τους και ίσως δεν έχουν καταγραφεί.

Ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε: “Βεβαίως και θα θέλαμε να είναι καλύτερα τα νούμερα. Όπως όμως εξήγησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τώρα δίνεται μία μάχη, τα Νοσοκομεία μας είναι γεμάτα, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και εξακολουθούμε να πιεζόμαστε. Μην το ξεχνάει κανένας αυτό. Το Υπουργείο Υγείας δίνει διπλή μάχη: και στο ΕΣΥ για τον κορονοϊό και για τον εμβολιασμό.

Σε δεύτερο χρόνο, λίγο παρακάτω στη διαδρομή, όταν τα πράγματα στο Ε.Σ.Υ. δεν θα είναι «στο κόκκινο», θα εξεταστεί από την ελληνική Κυβέρνηση, και το έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο τρόπος με τον οποίο θα διευθετήσουμε το συγκεκριμένο θέμα”.

Και τόνισε πως θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό το οποίο δουλεύει στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Πάνω από το 85% των ιατρών στα Νοσοκομεία μας έχουν εμβολιαστεί. Σε νοσηλευτές, βοηθούς, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά.

Βεβαίως και θα θέλαμε να είναι καλύτερα τα νούμερα. Όπως όμως εξήγησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τώρα δίνεται μία μάχη, τα Νοσοκομεία μας είναι γεμάτα, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και εξακολουθούμε να πιεζόμαστε. Μην το ξεχνάει κανένας αυτό. Το Υπουργείο Υγείας δίνει διπλή μάχη: και στο ΕΣΥ για τον κορονοϊό και για τον εμβολιασμό.

Σε δεύτερο χρόνο, λίγο παρακάτω στη διαδρομή, όταν τα πράγματα στο Ε.Σ.Υ. δεν θα είναι «στο κόκκινο», θα εξεταστεί από την ελληνική Κυβέρνηση, και το έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο τρόπος με τον οποίο θα διευθετήσουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό το οποίο δουλεύει στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει την ανοσία του πληθυσμού

Ακόμα τόνισε:

Θέλει προσοχή αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι ακόμα. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος Μαΐου, το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί. Άρα, στο τέλος Μαΐου ένας σημαντικός αριθμός ευπαθών ομάδων, μεγάλων σε ηλικία και ανθρώπων οι οποίοι κινδύνευαν σοβαρά θα έχει εμβολιαστεί. Το 70% είναι ένας αριθμός ανοσίας για αυτές τις ηλικίες. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, όμως, που πρέπει να εμβολιαστούν. Πρέπει να περιμένουμε να μπορέσουν να έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

Από το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Εάν προσθέσει κανείς αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν νοσήσει και έχουν αναπτύξει ένα μηχανισμό άμυνας, αντισώματα, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει ανοσία.

Κρατώ μια μικρή επιφύλαξη για τις παραδόσεις των εμβολίων των πολυεθνικών εταιρειών. Αν οι παραδόσεις συνεχίσουν να έρχονται έτσι όπως έχει προγραμματιστεί, θα δημιουργηθεί αυτό το τείχος ανοσίας στο 60%-70% της ελληνικής κοινωνίας.