Πανδημία: 10.000 ενεργά κρούσματα…καραδοκούν- “Σιωπηλοί φορείς” πολλοί νέοι 20-30 ετών

 Πανδημία: 10.000 ενεργά κρούσματα…καραδοκούν- “Σιωπηλοί φορείς” πολλοί νέοι 20-30 ετών

Βασική παράμετρος για την εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, αποτελούν τα ενεργά κρούσματα τα οποία δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν άμεσα. Σύμφωνα με τον τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, τα κρούσματα αυτά δεν φαίνεται να είναι παραπάνω από τα τριπλάσια από αυτά που έχουν εντοπιστεί δηλαδή μεταξύ 9.000-10.000 το πολύ.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, σε ερώτηση του news247.gr, o Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε ότι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί είναι 3.285. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σακκά και το news247.gr (ολόκληρο το ρεπορτάζ) ερωτώμενος επίσης ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με την εκτίμηση για το πως αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε πραγματικά νούμερα στην κοινότητα, ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή το πολύ να είναι τριπλάσια, δηλαδή χαμηλότερα από τις 10.000.

Μας ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα χαμηλότερος σε σχέση με την περίοδο της Άνοιξης οπότε και οι εκτιμήσεις έδειχναν 10πλάσιο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην κοινότητα έναντι των καταγεγραμμένων.

Η εξήγηση για τη διαφορά αυτή δίνεται από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό των ελέγχων που διενεργούνται σήμερα αλλά και τη μέθοδο ιχνηλάτησης που ακολουθείται.

Την ίδια ώρα βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι περίπου 6.000 ενεργά κρούσματα, κυρίως νέοι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, κυκλοφορούν χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταδώσουν την νόσο. Γι΄αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, με βάση τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα, η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά ημέρα, με ήπιες αυξητικές τάσεις. Με δεδομένο ότι η περίοδος επώασης της νόσου είναι 6 με 14 ημέρες, αυτή την περίοδο καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο του Δεκαπενταύγουστου. Παρομοίως ήπιες αυξητικές τάσεις φαίνεται ότι ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, ξεπερνώντας σταθερά τους 30 από την αρχή της εβδομάδας.

“Οι νέες διαγνώσεις έχουν ηλικία μικρότερη από αυτή που περιμένουμε με βάση την ηλικιακή κατανομή στον ελλαδικό χώρο. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20–30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού” αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής.

“Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν. Για αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7-10 ημέρες τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές. Έτσι, αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει, που είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η επαφή μας με τις ευπαθείς ομάδες, κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους. Οπότε γυρνώντας από τις διακοπές ας μην βιαστούμε να δούμε τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας. Ας τους πάρουμε ένα τηλέφωνο να δούμε τι κάνουν, ας περιμένουμε περίπου μία εβδομάδα και μετά ας πάμε να τους δούμε”, συμπληρώνει.

Γκ. Μαγιορκίνης: Σταθερά υψηλά τα κρούσματα

Η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά ημέρα (σήμερα ανακοινώθηκαν 270 κρούσματα) με ήπιες αυξητικές τάσεις. Παρομοίως ήπιες αυξητικές τάσεις φαίνεται ότι ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, ξεπερνώντας τους 30, σταθερά από την αρχή της εβδομάδας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της covid-19 στη χώρα μας ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Είναι ξεκάθαρο τόνισε, ότι η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20 με 30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα. Απηύθυνε έκκληση στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να προφυλάξουν τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να αποφεύγουν μέρη με συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα.

Αυτή την περίοδο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 14 ημέρες, καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο της 15ης Αυγούστου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού.

«Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι, και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν. Γι’ αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες, τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές. Έτσι, αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει – κάτι που είναι πολύ πιθανό – μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα».

Πηγή: news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα