Η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως στέλνουμε βαρύτερα όπλα στην Ουκρανία- Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από τον Λόϊντ Όστιν

 Η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως στέλνουμε βαρύτερα όπλα στην Ουκρανία- Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από τον Λόϊντ Όστιν

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών κι ενώ είχε προηγηθεί η επίσημη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόϊντ Όστιν αλλά και αφού ήδη η αντιπολίτευση είχε αποκαλύψει το θέμα, η κυβέρνηση τοποθετήθηκε τελικά σχετικά με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, μέσω δήλωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη δήλωσή του ο υπουργός ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα απέστειλε «αμυντικό υλικό», προσπαθώντας παράλληλα να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, μέσω των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σπεύδοντας να προσθέσει πως η χώρα μας «δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο».


Στην τοποθέτηση του υπουργού δεν διευκρινίζονται βασικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. τι ακριβώς αμυντικό υλικό έστειλε η χώρα μας στην Ουκρανία, ενώ δεν εξηγείται καθόλου το γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει το θέμα κρυφό και να το ομολογήσει κατόπιν εορτής.

Χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης τύπου του Όστιν στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, επισημάνθηκαν τα εξής:

“…Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στη Δανία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παράσχει εκτοξευτές και πυραύλους για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις ακτές της. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Τσεχική Δημοκρατία για την ουσιαστική υποστήριξή της, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης δωρεάς επιθετικών ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και πυραυλικών συστημάτων. Και σήμερα, αρκετές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών που είναι κρίσιμης σημασίας, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία. Και επιτρέψτε μου επίσης να αναγνωρίσω το Ηνωμένο Βασίλειο για τον ηγετικό του ρόλο στη βοήθεια στον συντονισμό της βοήθειας για την ασφάλεια και για τις σημαντικές ποσότητες βρετανικού εξοπλισμού που συνεχίζουν να ρέουν στην Ουκρανία. Είμαι βαθιά ευγνώμων σε αυτές τις χώρες και σε όλες τις χώρες που στάθηκαν όρθιοι σήμερα…

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, με κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκάλυπταν το θέμα, επικαλούμενοι σχετική δήλωση που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν ότι: «Σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία».

Σεραφείμ Κοτρώτσος