• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Παίδων: Αναληθή και υποβολιμαία τα δημοσιεύματα

 Παίδων: Αναληθή και υποβολιμαία τα δημοσιεύματα

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του, που «δεν απηχούν την αλήθεια και προφανώς είναι υποβολιμαία», δίνει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», μία ημέρα μετά και τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νοκοκομείο, στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19 η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του, «με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον ευαίσθητο παιδικό πληθυσμό» κι έπειτα από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 για όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νεογνών, παιδιών και εφήβων με Covid-19.

Όλα τα έκτακτα, επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, καθώς και τακτικά όμοια της καρδιοχειρουργικής λίστας του νοσοκομείου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 (χρόνος από τον οποίο πραγματοποιούντο εργασίες στο πλαίσιο μεγάλης δωρεάς για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των παιδιατρικών νοσοκομείων) και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιμετωπίζονται από το πρωτοπόρο σε αντιμετώπιση καρδιοπαθειών Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), στο πλαίσιο της πολυετούς (από το 2010) μεταξύ των νοσοκομείων διεπιστημονικής συνεργασίας.

Το Παίδων «Η Αγία Σοφία» δηλώνει πως τα τακτικά περιστατικά της καρδιοχειρουργικής λίστας του νοσοκομείου εξετάζονται από ομάδα ιατρών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κι αυτά για τα οποία απαιτείται αντιμετώπιση προγραμματίζονται άμεσα.

Όπως ενημερώνει, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί 32 περιστατικά παιδιών με καρδιοπάθειες στο ΩΚΚ, προερχόμενα από τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π & Α Κυριακού».

Σήμερα, ο κατάλογος (λίστα) καταγραφής περιστατικών ανέρχεται σε 19, για τα οποία ο προγραμματισμός έχει ως εξής:

Οκτώ περιστατικά έχουν αξιολογηθεί και προγραμματισθεί χειρουργικά έως τέλος Ιουλίου 2020.
Πέντε περιστατικά, προς καρδιακό καθετηριασμό (ειδική εξέταση) και περαιτέρω επαναξιολόγηση, εντός του Ιουνίου 2020.
«Έτερα εκκρεμή περιστατικά ή “λίστα” αναμονής παίδων με συγγενείς καρδιοπάθειες δεν υφίστανται και τα σχετικά δημοσιεύματα δεν απηχούν την αλήθεια και προφανώς είναι υποβολιμαία» δηλώνει η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» δίνει το υπουργείο Υγείας.

Όπως διευκρινίζει, τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», κάτι που γινόταν και πριν την περίοδο του κορωνοϊού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη.

Από τη στιγμή που έχει αρθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, η λίστα των τακτικών χειρουργείων που εκκρεμούν, εξετάζεται από ομάδα γιατρών του ΩΚΚ, έτσι ώστε αυτά που χρήζουν αντιμετώπισης, να πραγματοποιούνται άμεσα.

To υπουργείο επισημαίνει πως όλα τα περιστατικά που χειρουργούνται στο ΩΚΚ δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, πραγματοποιούνται δε σε ένα Νοσοκομείο του οποίου η φήμη είναι διεθνής για τις επεμβάσεις καρδιάς.

Υπογραμμίζει, τέλος, πως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» υποδέχεται όλα τα περιστατικά Covid-19 ανηλίκων και πως αν σταματούσε η λειτουργία της ως ΜΕΘ-Covid προκειμένου να εξυπηρετεί τακτικά χειρουργεία, αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει στη νότια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.