Συναγερμός για το Candida Auris: Στο εξωτερικό πεθαίνει το 60% των ασθενών-Τι είναι το “πολυανθεκτικό μικρόβιο” των ΜΕΘ

 Συναγερμός για το Candida Auris: Στο εξωτερικό πεθαίνει το 60% των ασθενών-Τι είναι το “πολυανθεκτικό μικρόβιο” των ΜΕΘ

Ανησυχία έχει προκαλέσει το μικρόβιο Candida Auris, που αναπτύσσεται μέσα στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη θνητότητα.

Στον μύκητα Candida Auris και στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της (06.05.2022) στο MEGA. «Αυτό το στέλεχος δεν το μάθαμε τώρα. Το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία. Όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή. Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Και πρόσθεσε: «Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σύψας, μιλώντας την Πέμπτη (05.05.2022) στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμωξιολόγων, ανέφερε ότι ο μύκητας Candida Auris προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα σε νοσοκομεία της Αθήνας και ειδικά στον Ευαγγελισμό. Ωστόσο η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα νοσοκομεία. «Δεν έχω στοιχεία για συγκεκριμένα νοσοκομεία. Δεν έχει σημασία σε ποιο νοσοκομείο είναι το στέλεχος, αλλά πώς θα αντιμετωπιστεί γρήγορα. Είναι πολύ δύσκολο στέλεχος, αλλά αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίηση ώστε ο ασθενής να πάρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά» εξήγησε.

Το πολυανθεκτικό μικρόβιο προκαλεί πολλούς θανάτους. «Έχει μεγάλη θνησιμότητα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστό. Στο εξωτερικό το ποσοστό είναι στους 6 στους 10».

Μάλιστα, μιλώντας για το συγκεκριμένο μικρόβιο στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελοχεύουν. Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων ανέφερε πως πρόκειται για την επόμενη μεγάλη απειλή που θα αντιμετωπίσουμε μετά τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Candida auris είναι «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

«Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Candida Auris
To «μικρόβιο των ΜΕΘ», Candida Auris.

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν τεράστια απειλή για τους ανθρώπους και θα πρέπει να μπουν στο στόχαστρο των ειδικών μετά την πανδημία, καθώς ήδη κοστίζουν την ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Το Candida auris είναι ένας μύκητας που προσβάλει τον άνθρωπο συνήθως στο κρεβάτι της ΜΕΘ, καθώς έχει μεγάλη ανθεκτικότητα ακόμη και στα αποστειρωτικά καθαριστικά. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού έως και σηψαιμία.

Όπως ανέφερε και ο Νίκος Σύψας, τα τελευταία χρόνια οι υπάρχοντες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τέτοια πολυανθεκτικά μικρόβια σταμάτησαν να είναι αποτελεσματικές, καθώς έπεσαν έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητά τους. Σε αυτό έχει συμβάλλει και ο Covid19 που προκάλεσε εκτεταμένη χρήση των ΜΕΘ και «προπόνησε» τα μικρόβια αυτά να γίνουν περισσότερο ανθεκτικά.

Σχετικά Άρθρα