• 27 Νοεμβρίου, 2021

“Παγώνει” οριστικά νέα ενίσχυση των ευάλωτων για την ακρίβεια – Χωρίς ελπίδες η Σύνοδος Κορυφής για την ενεργειακή κρίση

 “Παγώνει” οριστικά νέα ενίσχυση των ευάλωτων για την ακρίβεια – Χωρίς ελπίδες η Σύνοδος Κορυφής για την ενεργειακή κρίση

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και το μεταναστευτικό θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις τους. Το κόστος της ενέργειας και οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά αλυσιδωτά μεταφέρουν πίεση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο για λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Όμως δια χειλέων Θεόδωρου Σκυλακάκη η προσδοκία πάγωσε. «Η κυβέρνηση αν θεωρήσει ότι πρέπει να πάρει κάποιο επιπλέον μετρό, θα το πάρει. Ο αρμόδιος όμως για τη δημοσιονομική πολιτική δεν εισηγείται δαπάνες», δήλωσε με νόημα και για λογαριασμό του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εξηγώντας ότι η κυβερνητική παρέμβαση ολοκληρώθηκε με το επίδομα θέρμανσης και αν υπάρξει ανάγκη  για επιπλέον παρεμβάσεις αυτές μετατίθενται για τις αρχές του 2022.

  • Η δήλωση Σκυλακάκη για φρένο στις παροχές δεν ήρθε σε ουδέτερο χρόνο, αλλά την ώρα που λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση της οικονομίας από τους Θεσμούς και πληροφορίες φέρουν να ζητούν επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά και όχι άλλη επιδοματική πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα επιμείνει στην στήριξη της πρότασης της Ιταλίας να προμηθευτεί η ΕΕ για λογαριασμό των κρατών-μελών φυσικό αέριο στην καλύτερη δυνατή τιμή και στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος μονοψωνίου, που θα έχει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου.

Όμως στο προσχέδιο συμπερασμάτων, που διακινούνταν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν καταγραφόταν τίποτα θεαματικό. Η Κομισιόν είχε προτείνει μια εργαλειοθήκη με βραχυπρόθεσμα μεταξύ άλλων εθνικά μέτρα και έκτακτη στήριξη εισοδήματος σε νοικοκυριά, κρατική ενίσχυση σε εταιρείες και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις.

  • Πάνω στο θέμα της ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «κουμπώσει» και τις παρεμβάσεις του για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η Ανατολική Μεσόγειος και δη η Αίγυπτος και το Ισραήλ μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Και ένα μεγάλο τμήμα του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) προσανατολίζεται ακριβώς στη διασφάλιση μιας εναλλακτικής πηγής, σχετικά φθηνού, φυσικού αερίου.

Ενδεικτική του παραπάνω ήταν και η αποστροφή του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι προχθές στην Αθήνα στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ότι από το κοίτασμα της Αφροδίτης στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Αίγυπτο φυσικό αέριο και από εκεί μέσω Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά.