• 18 Απριλίου, 2021

ΠΑΓΝΗ: Μια μαρτυρία για την διασπορά στο νοσοκομείο από συνοδό ασθενή

 ΠΑΓΝΗ: Μια μαρτυρία για την διασπορά στο νοσοκομείο από συνοδό ασθενή

Για την μεγάλη διασπορά στο ΠΑΓΝΗ αναφέρεται συνοδός ασθενή που βρέθηκε για πολλές μέρες στο νοσοκομείο, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διασπορά.

Ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Ορφανός αναφέρεται, μέσω του ekriti.gr, στο πώς βίωσε ο ίδιος ως συνοδός την περιπέτεια υγείας της μητέρας του, η οποία κατέληξε και επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση για την κατάσταση:

Σχόλιο στην ανακοίνωση του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ για τη διασπορά του κορωνοϊού στο νοσοκομείο

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, σε ρόλο εισαγγελέα, μετά από αναφορά της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, αποδίδει τη σημαντική διασπορά του κορωνοϊού στο ΠΑΓΝΗ σε συνοδούς ασθενών, που «παρά τις αυστηρές συστάσεις, . . . λειτουργούν με προκλητικό τρόπο.»

Εύκολη κατηγορία, αόριστη, που διατυπώνεται με τη βεβαιότητα ότι κανείς «κατηγορούμενος» δεν πρόκειται να απαντήσει.

Επιστολή ειδικών της επιτροπής σε Μητσοτάκη Κικίλια – “Ultimatum”, τελευταία προειδοποίηση

«Κατηγορούμενος» συνοδός είμαι και εγώ που νομίζω πως ο Διοικητής κάνει λάθος.

Στις 20/3, Σάββατο βράδυ, η μητέρα μου, 92 ετών, μπήκε στο Τμ. Επειγόντων, με οξεία λοίμωξη, σχεδόν ημιθανής. Χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, ανένηψε και μεταφέρθηκε στην Α Παθολογική, σε θάλαμο με 8 ασθενείς γυναίκες (άνω των 90 ετών, όλες βαριά περιστατικά, με συνοδούς).

Σημειώνω πως στις 6/3 είχε κάνει στο ΠΑΓΝΗ την 1η δόση του εμβολίου, ενώ εγώ που τη συνόδευσα, είχα κάμει 3 φορές τον τελευταίο μήνα Rapid test, που ήταν αρνητικά.

Το πρώτο βράδυ, διανυκτέρευσα δίπλα στη μητέρα μου και μετά πήγαινα καθημερινά στο ΠΑΓΝΗ μέχρι τις 28 Μάρτη. Εντυπωσιάστηκα από τη μια με τις συγκινητικά φιλότιμες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, την υπομονή και τους ευγενικούς τους τρόπους. Διαπίστωσα όμως από την άλλη, ότι έτρεχαν συνεχώς, δεν σταματούσαν καθόλου και μόλις που προλάβαιναν τα στοιχειώδη της νοσηλείας του κάθε ασθενούς. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν χρόνο για τη συνεχή προσωπική προσοχή που χρειάζεται ένας βαριά ασθενής αυτής της ηλικίας. Αυτό το κενό καλύπτει ο συνοδός

Είναι τόσο ξεκάθαρη και κραυγαλέα η έλλειψη προσωπικού, που είναι αδύνατον να μην το γνωρίζει -πρώτος απ’ όλους- ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ. Επί πλέον γνωρίζει ότι για την έλλειψη προσωπικού έχει πολιτική ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ο ίδιος, αλλά και το κράτος που εκπροσωπεί. Σκόπιμα επιτίθεται στους συνοδούς για να αποφύγει αυτή την ευθύνη.

Παραπέρα ο διοικητής αποφαίνεται πως η διασπορά του ιού, «επιβεβαιώνει με οδυνηρό τρόπο, την επιτακτική ανάγκη συνεχών Rapid Test ελέγχων των συνοδών».

Προσωπικά, από 20 ως 27 Μάρτη, δεν διαπίστωσα καμία απολύτως πρωτοβουλία της διοίκησης να οργανώσει ή να κάνει ή να μιλήσει έστω για ένα Test, έστω και σε ένα συνοδό. Ή μήπως η διοίκηση δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά όλα είναι θέμα «ατομικής ευθύνης» κάποιων συνοδών; Ας μας πει η Διοίκηση πόσα Rapid Test έγιναν αυτή τη βδομάδα στους συνοδούς της Παθολογικής με δική της πρωτοβουλία και δαπάνη και ας αφήσει τα αστεία για συνοδούς που έμπαιναν όχι από τις κύριες, αλλά «προκλητικά» από άλλες εισόδους !

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της Διοίκησης ήταν ότι τόσο εγώ, όσο και η μητέρα μου και άλλοι πολλοί, μολυνθήκαμε από τον κορωνοϊό, χωρίς να το καταλάβουμε.

Μόνο την Κυριακή 28 Μάρτη, μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα νοσηλείας της μητέρας μου, η διοίκηση έδωσε εντολή να γίνουν Rapid Test σε όλους τους συνοδούς. Προς μεγάλη μου έκπληξη βρέθηκα θετικός και αμέσως μπήκα σε καραντίνα, ενώ η μητέρα μου μεταφέρθηκε στη Μονάδα Κορωνοϊού και σήμερα πέθανε.

κ.Διοικητή

Κατηγορούμενος δεν είμαι εγώ, ο συνοδός του ασθενούς, που προσπαθώ να καλύψω τις ελλείψεις του νοσοκομείου, που γνωρίζετε και διαιωνίζετε με τη στάση σας.

Κατηγορούμενος και για το θάνατο της μητέρας μου και για τις χιλιάδες θύματα της πανδημίας, είναι η εγκληματική πολιτική του κράτους, που σείς στηρίζετε, που βάζει το «κόστος», πάνω από την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

Ηράκλειο 31/3/2021

Ορφανός Στέλιος

Πολιτικός Μηχανικός

πρ. περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης