• 6 Αυγούστου, 2021

Μήνυμα Ντερ Λάιεν σε Ερντογάν για Κυπριακό, Βαρώσια και αναστρεψιμότητα

 Μήνυμα Ντερ Λάιεν σε Ερντογάν για Κυπριακό, Βαρώσια και αναστρεψιμότητα

«Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της εβδομάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο. «Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς. Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» μετέφερε προσωπικά στον Πρόεδρο Ερντογάν και πως τώρα είναι στο χέρι του να στείλει ένα θετικό μήνυμα. 

Τουρκία για Σύνοδο Κορυφής: “Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα”

Μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και τον Antonio Costa, Πρωθυπουργό της Προεδρεύουσας του Συμβουλίου Πορτογαλίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πυροδοτούσε τη δυνατότητα αναστρεψιμότητας, που αναφέρεται στο κείμενο των Συμπερασμάτων, και δη εάν η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου θα ήταν αρκετή για να αντιστρέψει τα όποια θετικά βήματα, η Πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε ως εξής:

“Την περασμένη Δευτέρα είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Erdogan και ήμουν πολύ σαφής. Γνωρίζουμε ότι γύρω στις 20 Ιουλίου θα επισκεφθεί την Κύπρο. Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς και είμαστε ξεκάθαροι στο ότι, βεβαίως, θα παρακολουθήσουμε το πώς θα εξελιχθεί αυτή η επίσκεψη και ως προς το ότι ποτέ, μα ποτέ, δε θα αποδεχθούμε ως ΕΕ μία λύση δύο κρατών. Τα σαφή αυτά μηνύματα εστάλησαν. Τα μετέφερα εγώ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο. Επομένως, είναι στο χέρι του να στείλει θετικό σήμα”.