Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε χημικό εργοστάσιο στο Σεβεροντονέτσκ – Οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη-κλειδί – Εγκλωβισμένοι 12.000 άμαχοι

 Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε χημικό εργοστάσιο στο Σεβεροντονέτσκ – Οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη-κλειδί – Εγκλωβισμένοι 12.000 άμαχοι

Σε ρωσικά χέρια πέφτει η πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, καθώς ο ρωσικός στρατός είναι αποφασισμένος να πάρει τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς. Σημειώνεται ότι το Σεβεροντονέτσκ αποτελεί πόλη κομβικής σημασίας και το τελευταίο οχυρό για την κατάληψη ολόκληρης της ανατολικής βιομηχανικής ζώνης του Ντονμπάς.

«Το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντονέτσκ είναι πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη ρωσική προέλαση.

«Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», όμως δεν την έχουν περικυκλώσει, πρόσθεσε ο Γκαϊντάι. Το 90% του Σεβεροντονέτσκ έχει καταστραφεί, είπε, διευκρινίζοντας ότι λόγω των βομβαρδισμών ήταν αδύνατον να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η δεξαμενή αυτή «εξερράγη» στο χημικό εργοστάσιο Αζότ. «Η περιοχή του εργοστασίου ελέγχεται ακόμη από μονάδες του ουκρανικού καθεστώτος» ανέφερε στο Telegram ο Ραντιόν Μιρόσνικ, εκπρόσωπος της αυτονομιστικής επαρχίας του Λουχάνσκ.

Εγκλωβίστηκαν 12.000 άμαχοι

Το Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιτσάνσκ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη διοικητική πρωτεύουσα του Λουχάνσκ, το Κραματόρσκ, είναι δύο πόλεις-κλειδιά για να επιτύχουν οι ρωσικές δυνάμεις τον δεδηλωμένο στόχο τους στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή τον πλήρη έλεγχο της λεκάνης του Ντονμπάς.

Στο Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενδέχεται να έχουν απομείνει 12.000 άμαχοι, παγιδευμένοι από τις συγκρούσεις τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου, μιας μην κυβερνητικής οργάνωσης οι εργαζόμενοι της οποίας έδρευαν σε αυτήν την πόλη μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και τη ρωσική εισβολή.

Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα η οργάνωση αυτή έκανε διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους του Σεβεροντονέτσκ και της γύρω περιοχής αλλά «λόγω της σφοδρότητας των μαχών» είναι πλέον αδύνατον να συνεχίσει, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της, ο Γιαν Έγκελαντ. Το Συμβούλιο κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να συμβάλουν στην απομάκρυνση των αμάχων.

Μια κατάπαυση του πυρός ωστόσο, έστω και προσωρινή, μοιάζει απίθανη δεδομένου ότι έχουν σταματήσει οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι ρωσόφωνοι λένε πως η επιχείρηση εξελίσσεται πιο αργά από το αναμενόμενο

Το πρωί, πηγές από το στρατόπεδο των ρωσόφωνων που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS παραδέχονται πως η επιχείρηση για την κατάληψή του Σεβεροντονέτσκ διαρκεί περισσότερο από ότι ήλπιζαν.

Αυτό παρά το γεγονός πως οι σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος περιοχής σε συντρίμμια αν και ο Λεονίντ Πάσετσνικ, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουχάνσκ δηλώνει πως «πάνω από όλα θέλουμε να διατηρήσουμε την υποδομή της πόλης όρθια».

Την προώθηση των Ρώσων περιπλέκει το γεγονός ότι στον τομέα της βιομηχανικής πόλης αυτής βρίσκονται αρκετά χημικά εργοστάσια.

Θεόκριτος Αργυριάδης