Ουκρανία: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες από το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο κέντρο της πόλης Κραματόρσκ

 Ουκρανία: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες από το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο κέντρο της πόλης Κραματόρσκ

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στην καρδιά της πόλης Κραματόρσκ, ανάφερε αξιωματούχος της περιοχής.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι ένας πύραυλος κατέστρεψε έξι κτίρια συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου και ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που βρίσκονται σ’ ένα μεγάλο βιομηχανικό κόμβο.

«Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το κέντρο του Κραματόρσκ. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν, αλλά οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν» δήλωσε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε ότι « ήταν μια σκόπιμη επίθεση σε αμάχους… Αυτό θα συνεχισθεί μέχρι να τους διώξουμε».

Ένας δημοσιογράφος του Reuters στο Κραματόρσκ είδε έναν κρατήρα βάθους αρκετών μέτρων όπου είχε προσγειωθεί ο πύραυλος, σε μια αυλή ανάμεσα σε κτίρια κατοικιών. Δέντρα είχαν ξεριζωθεί και πολλά αυτοκίνητα είχαν αναποδογυρίσει και υποστεί σοβαρές ζημιές.

Κάθε παράθυρο στα γύρω σπίτια είχε καταστραφεί. Οι κάτοικοι, μερικοί με επιδέσμους πάνω από τις φρέσκες πληγές τους, μάζευαν μπάζα από τα διαμερίσματά τους και τα πετούσαν έξω στην αυλή. Ένας στρατιώτης χτένιζε τον κρατήρα για να εντοπίσει υπολείμματα του πυραύλου.

Η γειτονική πόλη Σλοβιάνσκ, επίσης στην περιοχή του Ντονέτσκ, δέχθηκε πυρά. Ο δήμαρχος Βαντίμ Λιάκχ ανέφερε ότι υπάρχουν τραυματίες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δεν σχολίασε άμεσα την κατάσταση στο Κραματόρσκ ή στο Σλοβιάνσκ, ενώ αρνείται ότι πλήττει αμάχους.

Η Μόσχα, αφού έθεσε υπό έλεγχο την γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ κατέστησε σαφές ότι σχεδιάζει να καταλάβει τμήματα της περιοχής του Ντονέτσκ τα οποία οι δυνάμεις της δεν έχουν ακόμη καταλάβει.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αναμένουν πως το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ θα είναι οι επόμενοι στόχοι της ρωσικής επίθεσης.

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι ανέκτησε τον έλεγχο του Φιδονησιού στη Μαύρη Θάλασσα

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε τον έλεγχο Φιδονησιού στη Μαύρη Θάλασσα, αφού ύψωσε την ουκρανική σημαία εκεί λίγες ημέρες νωρίτερα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από αυτό το νησί.

«Αποκαταστήσαμε πρακτικά τον έλεγχό μας στο Φιδονήσι», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού, ο Ολεκσέι Γκρόμοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «φυσικό έλεγχο» από τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, επέστρεψαν στους στρατώνες τους. Δεν διευκρίνισε αν παρέμειναν στρατιώτες στο νησί.

«Την περασμένη εβδομάδα, πετύχαμε τον έλεγχο των όπλων στο νησί και εμποδίσαμε τον εχθρό να απομακρύνει τις υπόλοιπες μονάδες, τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους», συνέχισε.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε χτύπημα σήμερα πρωί της Πέμπτης στο Φιδονήσι με «βλήματα υψηλής ακρίβειας», σκοτώνοντας ορισμένους από τους Ουκρανούς στρατιώτες που πήγαν να τοποθετήσουν μια σημαία εκεί και αναγκάζοντας τους επιζήσαντες να τραπούν σε φυγή.

Ωστόσο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι η ουκρανική σημαία κυμάτιζε ξανά στο νησί.

Αφού είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο, το νησί καταλήφθηκε από τους Ουκρανούς την περασμένη εβδομάδα, μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι αποχώρησε από αυτό το έδαφος «ως ένδειξη καλής θέλησης», αφού «πέτυχε» τους «καθορισμένους στόχους».

Όθων Παπαδάκης