Ουκρανία: Δραματικές περιγραφές από Χερσώνα, Χάρκοβο και Μαριούπολη: “Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε τους τραυματίες από τους δρόμους”- Μαζική έξοδος προσφύγων

 Ουκρανία: Δραματικές περιγραφές από Χερσώνα, Χάρκοβο και Μαριούπολη: “Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε τους τραυματίες από τους δρόμους”- Μαζική έξοδος προσφύγων

Άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία φτάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Przemysl της Πολωνίας την Τετάρτη. Φωτογραφία: Jakub Porzycki/NurPhoto/REX/Shutterstock

Το λιμάνι Χερσών της Μαύρης Θάλασσας έχει γίνει ο πρώτος σημαντικός ουκρανικός στόχος που έπεσε υπό τον de facto έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα από την έναρξη της εισβολής πριν από μια εβδομάδα. Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές σχετικά με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Χερσώνα, το Χάρκοβο και την Μαριούπολη, όπου νεκροί και τραυματίες κείτονται στους δρόμους.

Καθώς το διεθνές ποινικό δικαστήριο είπε ότι είχε αρχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία , ο δήμαρχος της Χερσώνας, Ιγκόρ Κολυχάιεφ, ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Facebook νωρίς την Πέμπτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το δημαρχείο και ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί. από αυτό που αποκάλεσε τους «οπλισμένους επισκέπτες».


Εν μέσω αντικρουόμενων αναφορών για την τύχη της στρατηγικής σημασίας πόλης, ο Kolykhaiev είπε ότι δεν είχε δώσει «καμία υπόσχεση» στις ρωσικές δυνάμεις και ότι «ενδιαφερόταν μόνο για την κανονική ζωή της πόλης μας! Απλώς τους ζήτησα να μην πυροβολούν ανθρώπους».

Άλλοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην πόλη περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 6 το πρωί με μόνο αυτοκίνητα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης να επιτρέπεται η είσοδος στην πόλη.

Η ρωσική επίθεση στην πόλη άφησε πτώματα σκορπισμένα στους δρόμους της πόλης, διακοπές ρεύματος, περιορισμένο νερό και λίγο φαγητό, ανέφερε ο Kolykhaiev σε ξεχωριστή συνέντευξη των New York Times. Μια ομάδα περίπου 10 ένοπλων Ρώσων αξιωματικών μπήκε στο δημαρχείο και τον ενημέρωσε ότι σχεδίαζαν να δημιουργήσουν στρατιωτική διοίκηση, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο Gennady Lakhuta, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, έγραψε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram αργά την Τετάρτη ότι η πόλη είχε καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Οι [Ρώσοι] κατακτητές βρίσκονται σε όλα τα μέρη της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνοι», είπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ρωσικό πυροβολικό και οι πύραυλοι συνέχισαν να βομβαρδίζουν άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, όπου ακούστηκαν πολλές μεγάλες εκρήξεις το βράδυ της Τετάρτης και μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο, ένα ουκρανικό μέλος της αποστολής παρακολούθησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό.

Πιστεύεται επίσης ότι εξακολουθούν να διεξάγονται σκληρές μάχες στο λιμάνι της Μαριούπολης στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις είναι περικυκλωμένες από τις δυνάμεις που είναι ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία. «Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε τους τραυματίες από τους δρόμους, από διαμερίσματα, αφού οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», είπε ο δήμαρχος του , προσθέτοντας ότι οι ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν «με αξιοπρέπεια».

Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αν και ο πραγματικός απολογισμός εκφράζεται φόβος ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Η Μόσχα είπε ότι ο αριθμός ήταν 498.

Καθώς η σύγκρουση μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα της, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, είπε ότι υπήρξε μια «έξοδος» από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ή περίπου το 2% του πληθυσμού των 44 εκατομμυρίων.

Ο Γκράντι έκανε έκκληση «να σιωπήσουν τα όπλα», ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε εκατομμύρια ακόμη μέσα στη χώρα και προειδοποίησε ότι η πλημμύρα των ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο δεν είχε τελειώσει και θα μπορούσε τελικά να φτάσει τα 4 εκατομμύρια.

Πηγή: TheGuardian

Σεραφείμ Κοτρώτσος