• 16 Οκτωβρίου, 2021

Ουάσιγκτον: Προεξοφλεί “επ’ αόριστον” αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα- Για πενταετή κάνει λόγο η Αθήνα- Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

 Ουάσιγκτον: Προεξοφλεί “επ’  αόριστον” αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα- Για πενταετή κάνει λόγο η Αθήνα- Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση προκαλεί η διατύπωση της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, που υπεγράφη χθες στο Παρίσι.Κι αυτό διότι προεξοφλεί πως η επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ που αναμένεται να υπογραφεί τον Οκτώβριο θα είναι “επ αόριστον” και όχι 5αετής όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η αμερικανική πλευρά χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, ωστόσο παράλληλα αναφέρεται και στις διαβουλεύσεις για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως «μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική επέκταση της συμφωνίας» (“potential updates to the MDCA including extending agreement indefinitely from its current annual duration”, η ακριβής διατύπωση), όπως αναφέρει και η “Καθημερινή”.

Από την Αθήνα, πάντως, αρμόδιες πηγές ανέφεραν εκ νέου πως Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν με βάση την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητούνται είναι και η αύξηση του αριθμού των τοποθεσιών, όπου θα είναι παρούσες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση η Σκύρος παραμένει εκτός συζήτησης, καθώς το Πεντάγωνο θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του στρατού των ΗΠΑ.

Στο τραπέζι, πάντως, βρίσκεται μια ευρεία γκάμα περιοχών στη βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Το State Department διαψεύδει τον πρωθυπουργό για την αμυντική συμφωνία

«Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός».

Τι είναι το Σαχέλ που περιλαμβάνεται στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία- Ο ρόλος της Τουρκίας και η “φωλιά” των τζιχαντιστών

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:

Λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το State Department τον διέψευσε κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ’ αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας.

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός.

Επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο».