Οβελίας… για πλούσιους – Πώς διαμορφώνεται η τιμή, πού θα φθάσει

 Οβελίας… για πλούσιους – Πώς διαμορφώνεται η τιμή, πού θα φθάσει

Στο αρνί και στο κατσίκι υπάρχουν αυξήσεις οι οποίες ενδεχομένως φθάσουν και τα 13 ευρώ το κιλό στο αρνί και στο κατσίκι της λιανικής αγοράς σε σχέση με πέρυσι που η τιμή βρισκόταν στα 8-9,50 ευρώ. Παράλληλα η αγοραστική δύναμη έχει πέσει πάνω από το 40% ενώ το Σάββατο του Λαζάρου θα γνωρίζουμε την τελική τιμή για τον οβελία του Πάσχα.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας σε συνέντευξη Τύπου εκτίμησε ότι η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής θα φτάσει τα 12-13 ευρώ ανά κιλό σε αρνί και κατσίκι.

Οι κτηνοτρόφοι μετά τις ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά κρέατος εκτιμούν ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι το ακριβότερο μετά από πολλά χρόνια.

Το κόστος στη διατροφική αλυσίδα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με τους κτηνοτρόφους να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων και να κρούουν τον «κώδωνα» του κίνδυνου για το μέλλον του κλάδου.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ήδη υποστεί πλήγμα, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Οι βασικές τροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι), έχουν σημειώσει αύξηση έως και 70%.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους:

  • Η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 45 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 20 λεπτά.
  • Η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 40, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
  • Η τιμή αγοράς του κριθαριού ανέρχεται στα 43 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 20 λεπτά.

Παναγιώτης Δρίβας