• 25 Ιουνίου, 2021

Οσμή σκανδάλου: Προσφορές σε influencers για αρνητική δημοσιότητα στο εμβόλιο της Pfizer

 Οσμή σκανδάλου: Προσφορές σε influencers για αρνητική δημοσιότητα στο εμβόλιο της Pfizer

Φήμες για σκάνδαλο με τα εμβόλια στη Γαλλία. Γάλλοι influencers υποστηρίζουν ότι τους έγινε μυστηριώδης οικονομική προσφορά με αντάλλαγμα να προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, το οποίο χορηγείται πιο συχνά στη χώρα.

Σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν πως ένα πρακτορείο, που ισχυρίζεται ότι εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικοινώνησε μαζί τους μέσω e-mail προσφέροντάς τους «συνεργασία».

Ομολογία Φάουτσι:Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν το εργαστήριο της Ουχάν για πέντε χρόνια

Ο Léo Grasset, ο οποίος έχει 1,17 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, έγραψε ότι του έταξαν έναν «κολοσσιαίο προϋπολογισμό» από έναν πελάτη, που ήθελε «να παραμείνει ανώνυμος». Όμως, πρόσθεσε ότι η διεύθυνση που έδωσε το πρακτορείο φαίνεται να είναι ψευδής.

Σύμφωνα με τον Grasset, «εξαφανίστηκαν» τα προφίλ στο LinkedIn των φερόμενων υπαλλήλων του πρακτορείου που κατάφερε να βρει, αλλά ο ίδιος πρόλαβε να παρατηρήσει ότι «όλοι είχαν εργαστεί στη Ρωσία».

Ο ίδιος δημοσίευσε τις «οδηγίες» του πρακτορείου, το οποίο τον προέτρεπε να μην χρησιμοποιήσει λέξεις όπως «διαφήμιση» ή «χορηγούμενο βίντεο. «Παρουσιάστε το υλικό ως δική σας ανεξάρτητη προβολή», ανέφερε το e-mail.

Μάλιστα, του ζητούσε να διαδώσει στους ακολούθους του έναν ψευδή ισχυρισμό ότι το ποσοστό θνησιμότητας των εμβολιασμένων από την Pfizer είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι εκείνων που έχουν έκαναν AstraZeneca.

Άλλοι influencers, που ασχολούνται με τους τομείς και της, ανέφεραν τους είχε γίνει παρόμοια προσφορά. Για παράδειγμα, ο Et Ça Se Dit Médecin, ασκούμενος σε νοσοκομείο με περισσότερους από 85.000 ακολούθους στο Instagram, δήλωσε στο γαλλικό BFMTV ότι του προσφέρθηκε το ποσό των 2.050 ευρώ για ένα στόρι 30 δευτερολέπτων στον λογαριασμό του.

«Δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτή η [προσφορά], από τη Γαλλία ή το εξωτερικό. Είναι αξιολύπητο, είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο» είπε στο ίδιο κανάλι ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι τα ρωσικά και τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούσαν συστηματικά να σπέρνουν δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια δυτικών φαρμακευτικών κατά της Covid-19 στις τελευταίες εκστρατείες τους παραπληροφόρησης που αποσκοπούν στον διχασμό της Δύσης.

Το Κρεμλίνο και το Πεκίνο είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Πηγή: efsyn.gr