• 5 Δεκεμβρίου, 2020

Τι ώρα θα μάθουμε τον νικητή των αμερικανικών εκλογών

 Τι ώρα θα μάθουμε τον νικητή των αμερικανικών εκλογών

Ο κοροναϊός βάζει την… ουρά του και στις αμερικανικές εκλογές καθώς η επιστολική ψήφος αποτελεί τη “λυδία λίθο” στο σύστημα καταμέτρησης και αφορμή για δικαστικές προσφυγές του επιτελείου Τραμπ. Είναι και ο λόγος που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τελικό αποτέλεσμα αν και ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται -σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές αποτελεσμάτων- 6 εκλέκτορες μακριά από τη νίκη.

Ποιος θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ;

LIVE ΗΠΑ Φινάλε στο εκλογικό θρίλερ – Ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), ο Τζο Μπαίντεν προηγείται, έχοντας εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται ώστε να του χαρίσουν την προεδρία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει εξασφαλίσει 214 εκλέκτορες.

Με τη διαδικασία της ψηφοφορίας να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, αφού εφαρμόζεται και η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, που σημαίνει πως ψηφοφόροι είχαν στείλει ταχυδρομικώς την ψήφο τους εδώ και καιρό ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εν μέσω πανδημίας, σε ορισμένα εκλογικά κέντρα η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σε αυτό που δίνουν ωστόσο περισσότερη σημασία τα δύο στρατόπεδα, είναι τα εκλογικά κέντρα σε Πολιτείες οι οποίες λόγω πληθυσμού δίνουν και περισσότερους εκλέκτορες.

Έτσι, όταν με καταμετρημένο το 99% των ψήφων στο Μίσιγκαν, που αποτελεί Πολιτεία-κλειδί, ο Μπάιντεν φαινόταν πως κέρδιζε, το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως καταθέτει αγωγή, ώστε να σταματήσει η καταμέτρηση, καθώς όπως ισχυρίζονταν δεν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί για σωστή καταμέτρηση στις επιστολικές ψήφους.

Όσον αφορά την Πολιτεία της Πενσιλβάνια, που αποτελεί επίσης Πολιτεία-κλειδί εξαιτίας του αριθμού των εκλεκτόρων, υπάρχουν πληροφορίες πως και εκεί θα ασκηθεί αγωγή από την πλευρά του Τραμπ, για διακοπή της καταμέτρησης, όπως και στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν, όπου και εκεί υπήρξε επικράτηση του Μπάιντεν.

Κλειδί η πολιτεία της Νεβάδα

Όπως όλα δείχνουν, οι ψηφοφόροι της Πολιτείας της Νεβάδα θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο, αφού οι έξι εκλέκτορες που «δίνει» μπορεί να χαρίσουν την προεδρία στον Τζο Μπάιντεν, στην περίπτωση που επικρατήσει και σε αυτή την Πολιτεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος των ΗΠΑ για ενστάσεις, επανακαταμετρήσεις και άλλες διαδικασίες, ώστε να επισημοποιηθεί ποιος θα είναι ο 46ος πρόεδρος της χώρας.