• 21 Ιουνίου, 2021

“Οργή” στην Κουμουνδούρου: Ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση

 “Οργή” στην Κουμουνδούρου: Ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά εισήχθη στην Βουλή, αλλά οι διαρροές και τα πρωτοσέλιδα στον Τύπο για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση περιπλέκουν το πολιτικό σκηνικό με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει έντονη δυσφορία για στελέχη που παρασύρονται από αντιπολιτευτικό οίστρο.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το πρωτοσέλιδο της φιλο-ΣΥΡΙΖΑϊκής ΚΟΝΤΡΑ το Σάββατο χτύπησε καμπανάκια στην Κουμουνδούρου. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Η ένταση για την αντιπαράθεση με τον υπουργό εργασίας στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει εδώ και μέρες επι ποδός πολέμου το κόμμα του.

«Δεν θα θυσιάσουμε το εργασιακό για να συζητάμε για το έργο κάθε υπουργού σε μια ατέρμονη συζήτηση» ήταν το πρώτο σχόλιο εν θερμώ από στελέχη της Κουμουνδούρου.

  • Πλήθος ήταν και το σύνολο των αναφορών στο φιλοκυβερνητικό Τύπο για τις σκέψεις στην Κουμουνδούρου να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, ωστόσο φαίνεται ότι κάποιοι στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως και από υπερβάλλοντα ζήλο  φλερτάρουν με την ιδέα την απόλυτης κλιμάκωσης και εξάντλησης όλων των διαθέσιμων εφοδίων με στόχο να φρενάρουν την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Στην ηγεσία η ενόχληση για τις σκέψεις αυτές πήρε διαστάσεις έντονης ενόχλησης και σήμανε συναγερμός για να κοπεί η φόρα σε όσους με μια ελαφρότητα σκέφτονται την κλιμάκωση πριν καλά καλά μιλήσουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια.

Θυσία τα εργασιακά 

Όμως όπως εκτιμάται μια τέτοια κίνηση θα ήταν αυτοχειρία σχολιάζουν έμπειροι στα κοινοβουλευτικά πράγματα καθώς θα ήταν αποπροσανατολιστική η διαδικασία που θα ακολουθούσε.

Η συζήτηση θα ξέφευγε από τον πυρήνα των αλλαγών και των ανατροπών που επιβάλλει στους εργαζόμενους και από πρωταγωνιστής ο κόσμος της εργασίας θα γινόταν για μια ακόμη φορά κομπάρσος σε ένα νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με τα χαρτιά σημαδεμένα καθώς δεν απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία ούτε υπάρχει ψήγμα υποψίας για διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο που θα προκαλούσαν τριγμούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κάηκε η μομφή

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο η διαρροή να ήταν στοχευμένη προκειμένου να καεί από νωρίς το χαρτί της ως ένα από τα όπλα που έχει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να γλιστρήσει από τη συζήτηση επί της ουσίας για το τερατούργημα όπως το χαρακτηρίζει ο ένας πολιτικός αρχηγός μετά τον άλλο το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Η πλειοψηφία της ΝΔ θα βρεθεί σε μια ολομέλεια να υπερασπίζεται ένα νομοσχέδιο στο οποίο δεν υπάρχει διάταξη ικανή να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης καθώς η βαρύτητα των σκληρών διατάξεων είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια επικοινωνιακά τουλάχιστον να κατευνάσει τα πνεύματα.  

Όλοι στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη σπάσει το λοκντάουν του κοινοβουλίου και κατεβάζει σύσσωμη την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με κάθε ευκαιρία.

Όπως έχει γράψει το libre θα είναι όλοι οι Βουλευτές στις επιτροπές και στην ολομέλεια με την εντολή να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που δίνει ο κανονισμός της Βουλής για να αποκρούσουν τις αντεργατικές διατάξεις με αιχμή το 8ωρο και την απεργία.

Το ερώτημα που μπαίνει και αυτό μένει να φανεί στο πόσο καλά προετοιμασμένοι θα πάνε στην ολομέλεια είναι πως θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά του πεπραγμένα ως κυβέρνηση με την Έφη Αχτσιόγλου ως πρωην Υπουργός Εργασίας να βρίσκεται στο επίκεντρο των γαλάζιων επιθέσεων για την ρύθμιση που πέρασε επι των ημερών της για το 50+1απαρτίας στα σωματεία για τη λήψη απόφασης για απεργία αλλά και την υπογραφή επι υπουργίας της σε συμβάσεις με ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους.

Όλοι στο δρόμο

Το βέβαιο είναι την Πέμπτη με τη  γενική απεργία που έχει εξαγγελθεί και σε κάθε επόμενη απεργιακή κινητοποίηση μέχρι την ψήφιση το πρώτο 20ημερο του Ιουνίου ο όλος ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στους δρόμους. Η προετοιμασία είναι διαρκής και ο πήχης έχει ανέβει ψηλά μετά την απεργία της πρωτομαγιάς.