• 9 Μαΐου, 2021

“Οργή” Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη του Μπάιντεν (έγγραφο)

 “Οργή” Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη του Μπάιντεν  (έγγραφο)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ έκανε με συγκεκριμένη αναφορά η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από το τουρκικό επιτελείο.

Καταρχάς ο Τζο Μπάιντεν έκανε πράξη την προαναγγελία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και όχι τυχαία, την ημέρα που συμπληρώνονται τα 106 χρόνια από την σφαγή του αρμένικου λαού από τους Τούρκους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση κατά την οποία αναφέρεται δυο φορές για την ημέρα μνήμης των θυμάτων. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι το 2019 το Κογκρέσο είχε ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Η αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας ήταν οργισμένη και συντεταγμένη με απανωτές ανακοινώσεις τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού, όσο και από τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρεντίν Αλτούν, αλλά και μέσω επίσημης τοποθέτησης από το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγω για «βαθιά πληγή στη φιλία και την εμπιστοσύνη Τουρκίας και ΗΠΑ».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου όμως πέρα από την προφανή και ξεκάθαρη τοποθέτηση που δικαιώνει ιστορικά τα μαρτύρια που υπέστη ο λαός των Αρμενίων, κρύβει άλλη μια «τοποθέτηση» η οποία σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή που εξέδωσε κάνει αναφορά στην Κωνσταντινούπολη και όχι «Ισταμπούλ», γράφοντας συγκεκριμένα,

  • «ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης».