• 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Αττική: Μέτρα τύπου lockdown προτείνουν οι ειδικοί – Λουκέτο σε θέατρα, σινεμά

 Αττική: Μέτρα τύπου lockdown προτείνουν οι ειδικοί – Λουκέτο σε θέατρα, σινεμά

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει ήδη καταθέσει στην κυβέρνηση, νέα αυστηρά μέτρα και για την Αττική για την συγκράτηση του δεύτερου κύματος κοροναϊού. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε κυβερνητική σύσκεψη στις 10 στο Μαξίμου.

Η λίστα με τα μέτρα από τους επιστήμονες παραδόθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνεται:

  • Αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων και το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, με εξαίρεση τους θερινούς.
  • Επίσης, επανέρχονται μέτρα για τον περιορισμό του συγχρωτισμού στις λαϊκές αγορές και τις ανοιχτές συγκεντρώσεις όπου προκρίνεται και η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ατόμων.
  • Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μειωθούν τα άτομα ανά τραπέζι στα καταστήματα εστίασης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μείωση στους καλεσμένους κοινωνικών εκδηλώσεων, που μέχρι σήμερα είναι 50.  

Ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν και οι εικόνες συγχρωτισμού στα μέσα μεταφοράς και γι αυτό συστήνουν την λήψη μέτρων αποσυμφόρησης τόσο στους χώρους αναμονής όσο και εντός των λεωφορείων και των συρμών του Μετρό και του ηλεκτρικού.

Στον Δημόσιο τομέα ήδη ισχύει το κυλιόμενο ωράριο προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση στις ώρες αιχμής και θα δοθεί παράταση του μέτρου για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Υποχρεωτική θα καταστεί η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους (σε όσους δεν ισχύει ήδη), ενώ από την κυβέρνηση έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους.

Για την Αττική εξετάζεται η επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε επίπεδο δήμων, ανάλογα την επιδημιολογική επιβάρυνση που καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

Στις 10 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που πρότεινε η επιτροπή και στην συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την σταδιακή ή άμεση υλοποίηση του συνόλου των μέτρων που πρότεινε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. 

Παρότι χθες ο Βασίλης Κικίλιας άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν τοπικά, δηλαδή σε ορισμένους δήμους της Αττικής, ανάλογα με το ιικό φορτίο, πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, με τους ειδικούς, μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων να τάσσονται υπέρ της οριζόντιας εφαρμογής των μέτρων.

Σύψας: Οριζόντια μέτρα για δύο εβδομάδες

Ο Νίκος Σύψας εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Εξαδάκτυλος: Γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα ανά δήμο της Αττικής

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε γιατί δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα ανά δήμο της Αττικής: «Αν δίπλα μου επιτρέπεται να γίνεται κάτι που απαγορεύεται στο σπίτι μου, θα ταξιδέψω 5 ή 10 χιλιόμετρα και θα έχουμε μεγαλύτερο συνωστισμό σε μία διπλανή περιοχή και γι’ αυτό οι περιοχές είναι πάντα λίγο ευρύτερες γεωγραφικά».

Τσακρής: Η Αττική χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Αττική δεν θα περιορίζονται σε συγκεκριμένους δήμους, αλλά θα είναι οριζόντια, εξηγώντας ότι «στην Αττική χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση».