• 23 Ιουλίου, 2021

Όπισθεν ολοταχώς λόγω αύξησης κρουσμάτων – Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων

 Όπισθεν ολοταχώς λόγω αύξησης κρουσμάτων – Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει θέσει σε συναγερμό κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι ετοιμάζονται να εφαρμόσουν νέα μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να απαγορευτεί σε ανεμβολίαστους να κάθονται σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Έτσι, είναι αρκετά πιθανό στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν να περιλαμβάνεται ότι οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
Άλλα σενάρια που έχουν ακουστεί είναι να επαναλειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι αργότερα – και όχι στις 15 Ιουλίου. Μια άλλη φήμη που διακινείται κυρίως ανάμεσα στους πολίτες στα social media είναι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 01:30.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εξετάζουν επίσης, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός μπει στο κόκκινο. Σε μια τέτοια περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργεί η εστίαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.

Ως προς τους μεικτούς κλειστούς χώρους, η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test. Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Στα μεικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid-test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους. Τέλος, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα για μη εμβολιασμένους.