• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Όλα τα μέτρα του lockdown στο τραπέζι – Μέσω rapid test… ο εμβολιασμός, με τηλεργασία και κλιμακωτό ωράριο ο απο-συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς

 Όλα τα μέτρα του lockdown στο τραπέζι – Μέσω rapid test… ο εμβολιασμός, με τηλεργασία και κλιμακωτό ωράριο ο απο-συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς

Από τα επικρατέστερα και «αναίμακτα» μέτρα, θεωρείται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο. Ένα μέτρο  γνώριμο και δοκιμασμένο. Μέσω αυτού μειώνεται ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς. Επίσης εξετάζεται σοβαρά, η επαναφορά της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και της διπλής μάσκας στα μέσα μεταφοράς σε συνδυασμό όμως με εντατικούς ελέγχους και μεγαλύτερη πυκνότητα των δρομολογίων.

Με τις ανακοινώσεις να τοποθετούνται έως τα τέλη της εβδομάδα στο τραπέζι είναι και η επαναφορά της τηλεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, μέτρο που και αυτό θα περιορίσει τις μετακινήσεις.

Τα δυο rapid test την εβδομάδα ήδη θεωρούνται κοστοβόρα και έχουν λειτουργήσει προς θετική κατεύθυνση στον εμβολιασμό. Αυτό, που εξετάζεται αλλά θεωρείται ακόμα ακραίο, είναι τα δυο rapid test την εβδομάδα να γίνουν τρία για τους ανεμβολίαστους.

Άλλο ένα μέτρο που συζητείται είναι ο περιορισμός στην πληρότητα που εφαρμόζεται από χθες στα σούπερ μάρκετ να επεκταθεί και σε εστιατόρια και μπαρ αλλά και συνδυαστικά με αυστηρούς κανόνες αποστάσεων. Επίσης, να απαγορευτούν και πάλι οι όρθιοι και ίσως και η μουσική.

Επίσης, ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η είσοδος των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ να γίνεται μόνο με rapid test.

Τέλος, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «ταξιδεύουν» και στην δική μας με μικρή η μεγάλη καθυστέρηση. Ένα από αυτά είναι να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση στους άνω των 65 ετών, όπως έγινε ήδη στην Γαλλία.

Όπως έχουν δείξει πολλές δημοσκοπήσεις όσον αφορά τους πολίτες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, χωρίζονται χονδρικά σε δυο κατηγορίες: σ’ εκείνους που φοβούνται για τους δικούς τους λόγους και σ’ εκείνους που έχουν ονομαστεί αρνητές και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα πειστούν ποτέ όπως έχουν δείξει πλείστα όσα περιστατικά.

Η πρώτη κατηγορία φάνηκε να «μικραίνει» αριθμητικά το τελευταίο διάστημα αφού αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης, όχι όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες αλλά σημαντικά. Η απαίτηση για rapid test ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους ώθησε πολλούς νέους από 18 έως 24 να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό προκειμένου να «ξαναβρούν» την ελευθερία κινήσεών τους και χωρίς μεγάλο κόστος.