Όλα όσα έγιναν στο μαραθώνιο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – Οι παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα

 Όλα όσα έγιναν στο μαραθώνιο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – Οι παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα

Στην Αμερική μπορεί να έχουμε τις «διχασμένες Πολιτείες» (σ.σ. κεντρικός τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα» σήμερα), στην Ελλάδα όμως έχουμε τις Ακυβέρνητες Πολιτείες: αυτό είναι το πνεύμα, το συμπέρασμα από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Μοναδικό θέμα συζήτησης, ο κοροναϊός και οι κοινωνικο-οικονομικές συνέπειές του, αφού από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε συμφωνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, ότι στην περίπτωση των απευκταίων εξελίξεων στο υγειονομικό μέτωπο, άλλο θέμα δεν χωράει (κι έτσι η προετοιμασία του προγράμματος από τον Γιώργο Σταθάκη μετατέθηκε για αργότερα).

Την εκτίμηση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει τον έλεγχο ή τείνει να τον χάσει εν πάση περιπτώσει, ήρθε να επιβεβαιώσει στη συνεδρίαση και ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός -δεν είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου- ο οποίος δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του, μετά, σημειωτέον, από επαφές που είχε με σειρά λοιμοξιολόγων και επιστημόνων –κι αυτό το τελευταίο έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, οι κυβερνητικές παλινωδίες:

  • ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για παράδειγμα πληροφορούμαστε πως  αναφέρθηκε στο «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης αναφορικά με τα γήπεδα. Οι επιστήμονες δεν ήθελαν να ανοίξουν τα γήπεδα, φέρεται ειπών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τους αγνόησαν εν τούτοις οι κ. Αυγενάκης και Χαρδαλιάς, για να υιοθετήσει (ή να εξαναγκασθεί να υιοθετήσει) τη θέση των επιστημόνων στο τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και δεν ήταν η μοναδική κυβερνητική αστοχία:

  • ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή η έξαρση των κρουσμάτων μεταξύ μαθητών είναι δύο ακόμη παραδείγματα. Το τελευταίο μάλιστα έθιξε στη δική του παρέμβαση ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης που διαπιστώνει ότι τα κρούσματα στο μαθητικό πληθυσμό ακολουθούν πλέον αντίστοιχα αυξητική πορεία με το γενικό πληθυσμό. Παλινωδίες, επίσης, και στο θέμα των σχολείων στις «γκρι» περιοχές, πρώτα ανοίγουν, μετά κλείνουν…

Και δεν είναι μόνον αυτά:

  • έγινε αναφορά και στο τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη, το οποίο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ομολογία αποτυχίας, αφού ήδη από την επόμενη μέρα είχε ακυρωθεί de facto από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ενώ κοινή, εξάλλου, ήταν η ανησυχία για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κρατικός μηχανισμός και ΕΣΥ είναι, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ανέτοιμα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα δεδομένα, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, θα συνεχίσει να βάζει πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνίας, δεν θα κάνει πολιτική τυμβωρυχίας όπως έκανε η ΝΔ, έλεγαν τα στελέχη του. Στο σημείο αυτό μάλιστα, παρενέβη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη για επιπρόσθετες πρωτοβουλίες του κόμματος στα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζει με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αντίστοιχες του 2012, εκτίμησε ο γραμματέας του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι μία από τις πρώτες επισκέψεις που ο Δ. Τζανακόπουλος πραγματοποίησε μετά την εκλογή του στη θέση του γραμματέα, ήταν στην οργάνωση «Αλληλεγγύη για όλους», που έχει διαρκές «παρών» στα μεγάλα προβλήματα της περιόδου, για παράδειγμα στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας και τους πρόσφυγες/μετανάστες της Λέσβου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να στηλιτεύουν και να ασκούν κριτική για όλες τις αντιφάσεις, αδράνειες και αμέλειες της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν, στο σημερινό αδιέξοδο.

Για την Κουμουνδούρου, άλλωστε, το lockdown από μόνο του αποτελεί ομολογία αποτυχίας για τους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν. Ένα lockdown, προσθέτουν, που έρχεται χωρίς καμία πραγματική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, με μέτρα τα οποία είναι χειρότερα και από τα ελλιπή, εκείνα του περασμένου Απριλίου. Με αυτόν τον τρόπο οδηγείται ο κόσμος της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας σε απόγνωση και οικονομική ασφυξία.

Ενδιαφέρον όμως εμφανίζει και ένα ακόμη σημείο από τη χθεσινή συνεδρίαση:

  • μέσα σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση εντείνει ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα, προτάσσοντας τις ιδεοληψίες και τις εμμονές της με ακραία αντικοινωνικά νομοσχέδια όπως ο πτωχευτικός κώδικας και το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που φέρνει το Νοέμβριο, τα οποία βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνική χρεωκοπία.

Και καθόλου τυχαία σε αυτή τη συγκυρία, αυξάνεται σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αυταρχισμός της κυβέρνησης – Χρυσοχοΐδη, που εντείνεται ακριβώς γιατί βρίσκεται μπροστά στα κοινωνικά αδιέξοδα που δημιουργούν οι πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και με τον παράλληλο στόχο, να ικανοποιήσει το ακροατήριό της.

  • Στο κλείσιμό του ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποτίμηση της πανδημίας και εμπόριο ελπίδας με ευχές για ένα εμβόλιο το οποίο δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει, ενώ υπογράμμισε εμφατικά την ανάγκη για πρωτοβουλίες του κόμματος και όλων των στελεχών μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία και με τις οποίες θα πρέπει να μάθει το κόμμα να λειτουργεί.

Ο κοροναϊός θα είναι για καιρό, φέρεται να επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο, αναμφίβολα, πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει το έργο της. Με την τακτική της ανάδειξης συγκεκριμένων θεμάτων: διόλου τυχαία ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης ανέδειξε την εβδομάδα αυτή τα προβλήματα στην εστίαση και τον πολιτισμό, ενώ σήμερα θα είναι στη Θεσσαλονίκη με τρεις σταθμούς:

  • Επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου (υγειονομικό μέτωπο)
  • Σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων του λιανεμπορίου, εστίασης και ξενοδόχων (οικονομικό μέτωπο)
  • Και, σύσκεψη με φορείς και προσωπικότητες για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα αρχαία της Βενιζέλου (θέμα που εξελίσσεται σε «αγκάθι» για τους Θεσσαλονικείς).

Ενώ την Παρασκευή, τέλος, φέρνει στη Βουλή τον πρωθυπουργό για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών.

Σχετικά Άρθρα