• 24 Οκτωβρίου, 2021

Όλα όσα έγιναν στη Βουλή και πώς το παγκόσμιο σκάνδαλο Novartis έγινε… “ελληνική σκευωρία”

 Όλα όσα έγιναν στη Βουλή και πώς το παγκόσμιο σκάνδαλο Novartis έγινε… “ελληνική σκευωρία”

(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

«Παρακαλώ να μου πουν γιατί κατηγορούμαι και ακόμη δεν μου λένε. Ζητάνε ποινική δίωξη με ένα πόρισμα προαποφασισμένο, ούτε τα προσχήματα δεν κρατήθηκαν στην περίπτωσή μου» είπε για να προσθέσει «η συρραφή του κατηγορητηρίου προκύπτει από δηλώσεις των ίδιων των μελών και τι έχει γραφτεί στον Τύπο. Μαύρη σελίδα για τη Βουλή και τη Δημοκρατία. Πρόκειται για έκθεση ιδεών από νομικές ακροβασίες και λογικές ή μάλλον παράλογες ακροβασίες», είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος στη Βουλή.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του ήταν: «Λειτουργήσατε σαν κατοχικό δικαστήριο εις βάρος μου. Ούτε καν με Έλληνες δοσίλογους δικαστές, αλλά απευθείας με ναζιστές δικαστές» υπογράμμισε με νόημα.

Σκληρές εκφράσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προς Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής. Τα δύο κόμματα μετέτρεψαν με την ψήφο τους το σκάνδαλο Novartis σε «σκευωρία», παραπέμποντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για οκτώ αδικήματα. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειδικό Δικαστήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι μετέτρεψαν την προανακριτική σε «κομματικό τους όργανο» και ότι παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τον Δημ. Παπαγγελόπουλο με προειλημμένες αποφάσεις και κατασκευασμένο κατηγορητήριο.

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταγγείλει ως παρωδία και φιάσκο την υπόθεση. Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνεδρίαση και επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιλέγει, παρά την κλιμάκωση της έντασης εδώ και δυο μήνες από την Άγκυρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή να στήσει κάλπη για τον πολιτικό της αντίπαλο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία, σε μια περίοδο εθνικής και οικονομικής κρίσης και όχι σε νεκρό πολιτικό χρόνο, εμβαθύνει τον πολιτικό διχασμό και οδηγεί την πολιτική ζωή σε βούρκο ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως η άλλη πλευρά έχει σχέδιο.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να διαμηνύει: «Δεν θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε».

Προηγήθηκε μια συζήτηση σε υψηλούς τόνους, απ’ την οποία ωστόσο επέλεξε να απουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντ’ αυτού τον τόνο έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εμφανίστηκε άκρως διχαστικός κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε μάλιστα «στο κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

«Άντε λοιπόν και την έστησε τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος. Πώς την έστησε αυτή τη σκευωρία; Μόνος του; Ποιος είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος ήταν ο πρωθυπουργός τότε;», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόχαστρό της και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «ο κ. Τσίπρας έχει μεγάλη πολιτική ευθύνη για τη θεσμική εκτροπή», καθώς γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε.

«Εσείς οι ίδιοι ομολογήσατε ότι δεν υπήρξε σκευωρία, διότι διευρύνατε το κατηγορητήριο. Δεν άκουσα σήμερα από εσάς καμία αναφορά για το ότι η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε ότι χρημάτιζε στην Ελλάδα για να ευνοείται. Θέλετε να την ξεχάσετε αυτή την ομολογία; Θα διεκδικήσετε αποζημιώσεις από την εταιρεία, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου; Ή μήπως πρέπει να τους πληρώσουμε και για ψυχική οδύνη», είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς.

«Φαρσοκωμωδία» χαρακτήρισε το ΜέΡΑ25 την διαδικασία της συζήτησης, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να ανακοινώνει την αποχώρηση των βουλευτών.

Την ίδια οδό ακολούθησε και το ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να σημειώνει: «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον λαό για τα πραγματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε αυτά τα σκάνδαλα, δηλαδή την εξάλειψη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος».

«Παρωδία» χαρακτήρισε ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.