Οικονόμου για χιονιά: Δεν υπήρξε ακριβής πρόγνωση για την ένταση και την ταχύτητα του φαινομένου – Τι “απαντούν” οι μετεωρολόγοι (vid)

 Οικονόμου για χιονιά: Δεν υπήρξε ακριβής πρόγνωση για την ένταση και την ταχύτητα του φαινομένου – Τι “απαντούν” οι μετεωρολόγοι (vid)

«Βιώσαμε ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας και χιονιά. Η πραγματικότητα είναι ότι ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο. Μπήκε με σφοδρότητα και πολύ νωρίτερα και δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα, με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου της Αττικής Οδού που κατέρρευσε τελείως», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΣΚΑΙ. 

Ο Γιάννης Οικονόμου συνέχισε την απόδοση ευθύνης στις μετεωρολογικές υπηρεσίες λέγοντας πως: «όλος ο κόσμος λέει γιατί να εγκλωβιστούμε στην Αθήνα και να μην ήταν και η Δευτέρα αργία. Η απάντηση είναι ότι δεν υπήρχε η πρόγνωση γι αυτή την σφοδρότητα και την ταχύτητα εισόδου αυτού του φαινομένου στην Αττική και την Αθήνα. Δεν υπήρχε η πρόγνωση ότι πριν από τις 3 το μεσημέρι θα είχαμε μία τέτοια ένταση του φαινομένου».

Πάντως ανατρέχοντας στις προβλέψεις… οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν επέλαση της «Ελπίδας» νωρίτερα από το αναμενόμενο, με την επιδείνωση του καιρού ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια-βορειοανατολικά, σύμφωνα με προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος μιλούσε για “ιστορική κακοκαιρία”.

Ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος, στις τελευταίες του εκτιμήσεις έκανε λόγο για «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες».

«Το χιόνι είναι όμορφο και λατρεύεται από πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν η χιονόπτωση είναι έντονη και συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους» αναφέρει σε ανάρτηση στο προσωπικό του blog.

Ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr κ. Λαγουβάρδος ανέφερε: “Τη Δευτέρα 24/1, η κακοκαιρία θα επανέλθει δριμύτερη: «Οι θερμοκρασίες θα είναι τόσο χαμηλές που ό,τι ρίξει θα είναι χιόνι. Υπάρχει και το σενάριο του πιο ξηρού κρύου, δηλαδή χωρίς υετό και χιόνι, όμως με τα σημερινά στοιχεία πιστεύουμε ότι θα έχουμε φαινόμενα».

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΛΈΑΡΧΟ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-1-2022 ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ

Παναγιώτης Δρίβας