Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής: Στις φλόγες το δάσος της Δαδιάς (vid)

 Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής: Στις φλόγες το δάσος της Δαδιάς (vid)

Η φωτιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στη Λευκίμμη Σουφλίου επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και απειλεί τον κεντρικό πυρήνα στο Δάσος της Δαδιάς, μια περιοχή τεράστιας σημασίας καθώς πρόκειται για έναν από τους πλέον σημαντικούς βιότοπους στην Ευρώπη.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής στον Έβρο δίνουν τεράστια μάχη προκειμένου να περιορίσουν την οικολογική καταστροφή.

Η βραδιά ήταν δύσκολη για τους πυροσβέστες καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 4-5 Μποφόρ. Κρίθηκε αναγκαίο από τους επικεφαλής που συντόνιζαν την επιχείρηση να υπάρξουν ενισχύσεις και στο σημείο έφτασαν τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ και άλλες δύο της 2ης ΕΜΑΚ.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 130 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων & 34 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Από το πρωί εξάλλου, επέστρεψαν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο dadia-np.gr, τo Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά.

Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Παναγιώτης Δρίβας