• 9 Μαΐου, 2021

Οι υπουργοί θα διορίζουν τον πρόεδρο της αρχής για το μαύρο χρήμα -Σφοδρές αντιδράσεις από δικαστές,αντιπολίτευση

 Οι υπουργοί θα διορίζουν τον πρόεδρο της αρχής για το μαύρο χρήμα -Σφοδρές αντιδράσεις από δικαστές,αντιπολίτευση

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης, επί της τροπολογίας για τον διορισμό του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος απευθείας από τους υπουργούς, η κυβέρνηση, προχώρησε στην ψήφισή της διά του υπουργού Διακιοσύνης. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, καταψήφισαν.

Ο Κώστας Τσιάρας δεν απάντησε στην ανακοίνωση – διαμαρτυρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, δηλώνοντας ότι ο διορισμός συνταξιούχων δικαστικών από τους υπουργούς της κυβέρνησης αποτελεί διεύρυνση της δεξαμενής των υποψηφιοτήτων.

Ο υπουργός απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την εν λόγω τροπολογία επιδιώκει να ελέγξει όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς. «Δεν καταλαβαίνω το κατεπείγον. Εχετε κάποιον για την θέση αυτή και επείγεστε να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο;», αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτκή Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

  • «Κάνω πολύ άσχημες σκέψεις,. Ερχεστε και ορίζετε για τη θέση αυτή εκτός από εν ενεργεία και συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό. Είναι μια επιλογή που παρέχει λιγότερες εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενώ για τον διορισμό του δεν θα επιλαμβάνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αλλά θα διορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση Δικαιοσύνης και Οικονομικών μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και έκφραση γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» είπε ακόμα ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η άποψη που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσβλητική για το κύρος, την αξιοσύνη και επάρκεια των εν ενεργεία και μελλοντικών επί τιμή ανωτάτων δικαστικών λειτουργών», είπε ο Κώστας Τσιάρας.

  • «Η σπουδή με την οποία αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν με εκπλήσσει απλώς. Δεν θέλετε να διευρύνουμε τη δεξαμενή των πιθανών υποψηφίων που θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη Αρχή; Η εμπειρία και η ικανότητα των ανωτάτων επί τιμή δικαστικών λειτουργών, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν υπολείπονται σε γνώση, σε εμπειρία», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, έδινε τη δυνατότητα σε επί τιμή ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είτε να είναι πρόεδροι στο ΑΣΕΠ, είτε να είναι στο ΕΣΡ, είτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είτε στην ΑΔΑΕ. «Έκανε λάθος τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων ενημέρωσε τη Βουλή ότι στο τέλος του μήνα ολοκληρώνει τις εργασίες της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ενώ μέχρι τον άλλο μήνα η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα θα κάνει τις παρατηρήσεις για τις διατάξεις που απαιτούν βελτιώσεις και θεραπεία και μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα δοθεί στους αρμόδιους φορείς το σχέδιο του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και των Δικαστικών Λειτουργών.