• 21 Ιουνίου, 2021

Οι Τούρκοι ψάχνονται με το νέο όπλο της Ελλάδας στον Έβρο

 Οι Τούρκοι ψάχνονται με το νέο όπλο της Ελλάδας στον Έβρο

Με το φράχτη στον Έβρο, αλλά κυρίως με τις νέες δοκιμές που γίνονται στα σύνορα για τις κινητές συσκευές ραντάρ ασχολείται η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

«Εκτός από 11 σύγχρονα ραντάρ και κάμερες, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που αγοράστηκαν για 15 εκατομμύρια ευρώ, έχουν ξεκινήσει επίσης δοκιμές 2 κινητών συσκευών LRAD (Long Range Acoustic) που μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν κώφωση», γράφει αρχικά η εφημερίδα.

Και συνεχίζει με αναλυτική καταγραφή των ελληνικών κέντρων ελέγχου: «Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τα ραντάρ και τις κάμερες με εύρος παρακολούθησης έως και 15 χιλιόμετρα σε πραγματικό χρόνο εντός της τουρκικής επικράτειας διαβιβάζονται στα κέντρα ελέγχου που βρίσκονται στα φυλάκια του Σουφλίου, των Φερών, του Διδυμοτείχου και του Τυχερού στην παραμεθόρια περιοχή».

Μπερδέσης: Η αθώωση για τον πυροβολισμό στο στόμα και ο θάνατος συναθλητή του στο ρινγκ

Η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει ακόμα και τις… παρενέργειες της LRAD, λέγοντας: «Τα ηχητικά κύματα από την κινητή συσκευή LRAD, επίσης γνωστά ως «μπάλα ήχου», μπορούν να εξαπλωθούν έως και 2 χιλιόμετρα, ενώ 300 μέτρα είναι αρκετά για να γίνει ενοχλητικός ο ήχος. Η συσκευή δημιουργεί κουδούνισμα στα αυτιά, γεγονός που προκαλεί σύγχυση και πανικό στις μάζες. Εάν τα ντεσιμπέλ διατηρούνται ψηλά στα ηχητικά κύματα που βγαίνουν από τις συσκευές LRAD, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη κώφωση».

Και καταλήγει με νέα αναφορά στην ΕΕ: «Εν τω μεταξύ, η ΕΕ, η οποία έχει δαπανήσει 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την τεχνολογία και την έρευνα μετά την προσφυγική κρίση το 2015, δοκιμάζει 10 διαφορετικά συστήματα ασφαλείας για να δει εάν θα λειτουργήσουν στα σύνορα του Έβρου».