Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κριτήριο για τις πρόωρες κάλπες – Με προεκλογικούς όρους η πολιτική αντιπαράθεση

 Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κριτήριο για τις πρόωρες κάλπες – Με προεκλογικούς όρους η πολιτική αντιπαράθεση

Και επίσημα πλέον η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων και ιδιαίτερα μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα γίνεται με όρους κάλπης. Πολλοί είναι εκείνοι και μάλιστα και από την κυβερνητική πτέρυγα οι οποίοι αναμένουν από τη σημερινή συζήτηση στην Βουλή που προκάλεσε ο πρωθυπουργός να βγουν σοφότεροι για τις οριστικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη. Τα κομματικά επιτελεία ωστόσο έχουν το βλέμμα καρφωμένο στις μετρήσεις του Ιουλίου και προετοιμάζουν το έδαφος για τις επόμενες του Σεπτεμβρίου.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο ευρωκοινοβούλιο και το φάουλ να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας σε ευρωπαϊκό κοινό για να στρέψει αλλού τη συζήτηση και σίγουρα μακριά από τα βαριά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία ήταν μόνο τα προεόρτια μιας προεκλογικής περιόδου που θα ανοίξει και επίσημα όπως όλα δείχνουν στην ολομέλεια από τον έχοντα το θεσμικό πρόταγμα.

Στην Κουμουνδούρου διαβάζουν πλέον με διαφορετικό τρόπο τις εξελίξεις καθώς η βαριά σκιά της κατάρρευσης της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis και το πολιτικό φιάσκο της κυβερνητικής προπαγάνδας των τελευταίων ετών για «συμμορία» και «εγκληματική οργάνωση» ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό.

  • Τελευταία γραμμή άμυνας για τον κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν τώρα από την Κουμουνδούρου το 2015 με το αφήγημα όμως να απαντάται με στοιχεία και δεδομένα (facts).

Μια φορά πτώχευση το 2009 και μια παρ’ ολίγον πτώχευση το 2015 μετρά ήδη η ΝΔ η οποία όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου μην έχοντας να πει κάτι για το παρόν και το μέλλον αναλώνεται για μια ακόμη φορά κα αναζητά σωσίβιο στην παρελθοντολογία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα γκάλοπ

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αναστρέψει το κλίμα των δημοσκοπήσεων με τους πολίτες όσα μέτρα και αν έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα να μην δείχνουν να ικανοποιούνται σε τέτοιο βαθμό που να δίνει μια ασφαλή εκλογική πρόβλεψη για το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να μιλούν για υποκεκπροσώπευση στο δείγμα των εταιρείων δημοσκόπησης και γι’ αυτό αναμένοντας και στην Κουμουνδούρου τις δικές του μετρήσεις εκτιμούν ότι μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάρει στα χέρια του τις τελευταίες μετρήσεις της σεζόν θα πάρει και τις οριστικές του αποφάσεις και θα ζυγίσει το ρίσκο που καλείται από πολλούς ήδη να αναλάβει.

  • Στέλεχος με εμπειρία στο κομματικό παίγνιο και τον πολιτικό σχεδιασμό σχολίαζε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές μόλις δει να διαμορφώνεται μια πάγια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε στο libre ότι ο αν κ. Λιβάνιος πάρει στα χέρια μέτρηση στην οποία προκύπτει διαφορά πέριξ των 4 μονάδων διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό ότι ο κ. Μητσοτάκης ίσως και να αναβάλει τις πρόωρες κάλπες του Σεπτεμβρίου.

  • Τέσσερις μονάδες διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων είναι μια επίφοβη  και επισφαλής για κάθε κυβέρνηση διαφορά καθώς αγγίζει πλέον τα όρια του στατιστικού λάθους.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα πρέπει να ζυγίσουν τις αποφάσεις τους όχι τόσο με το κριτήριο της πολιτικής επιβίωσης μπροστά στο κίνδυνο ήττας από τον αντίπαλο, αλλά με γνώμονα την οχύρωση γύρο από την απλή αναλογική όπου σε κάθε περίπτωση το στοίχημα για τα δυο κόμματα είναι πλέον η πρωτιά.

Πρωτιά για το ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης ενώ για τον κ. Μητοτάκη επαναληπτικές εκλογές με στόχο την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας στη δεύτερη Κυριακή.

Κάτω από τα ραντάρ

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συναυλία του ραπερ ΛΕΞ στη Νέα Σμύρνη με 20.000 νεολαίους που την παρακολούθησαν να προξενεί έντονο ενδιαφέρον.

  • Η εικόνα από το γήπεδο ήταν μια βαθιά υπόμνηση ότι υπάρχουν σημαντικές κοινωνικές ομάδες στον πληθυσμό οι οποίες μάλιστα περνούν και κάτω από τα ραντάρ των δημοσκόπων.

Το θέμα ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαρκή συζήτηση που γίνεται στο παρασκήνιο και αφορά στις χιλιάδες ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από την κάλπη από τις τελευταίες εκλογές του 2009 και μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστρέψει. 


Σχετικά Άρθρα