• 27 Νοεμβρίου, 2021

Οι ψήφοι των πιστών και η σιωπηρή ενίσχυση του ανορθολογισμού- Ευθύνες για Εκκλησία και επιτροπή ειδικών

 Οι ψήφοι των πιστών και η σιωπηρή ενίσχυση του ανορθολογισμού- Ευθύνες για Εκκλησία και επιτροπή ειδικών

Σε κακοτεχνία μετατρέπει το ψηφιδωτό των νέων μέτρων που ελήφθησαν υπό την πρόβλεψη των ειδικών για εκτροχιασμό της πανδημίας, ακόμα και με 10.000 κρούσματα ημερησίως, η επιμονή της κυβέρνησης να εξαιρεί τις εκκλησίες από τις προβλέψεις για τους ανεμβολίαστους.

Πρόκειται για έναν εξωφρενικό πολιτικό παραλογισμό που προφανώς δεν εδράζεται σε κάποια επιστημονική μελέτη, ει μη μόνο στο αξίωμα του ίδιου του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη πως “ο ιός δεν μεταδίδεται στις εκκλησίες τόσο έντονα όσο στην εστίαση”! Και συμπυκνώνεται στο γεγονός πως όλοι οι ανεμβολίαστοι πρέπει από το Σάββατο να προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες και όλους του μεικτούς χώρους διασκέδασης αλλά και στα εμπορικά καταστήματα ή τα κομμωτήρια με rapid test ή PCR, ενώ στους ναούς θα προσέρχονται χωρίς τεστ.

Το γεγονός, δε, πως το “target group” που επιχειρεί υποτίθεται να πείσει η κυβέρνηση είναι οι 600.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και οι 193.000 άνω των 80 ετών ενισχύει την εντύπωση ανορθολογικής προσέγγισης καθώς πρόκειται για μία μερίδα του πληθυσμού που έχει εντονότερη σχέση με την θρησκεία και προσέρχεται στις εκκλησίες.

Τα μέτρα είναι σαφή μέσα σε μία πολιτική ασάφεια:

-Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.
-Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.
-Δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένου για τις αναγκαίες δραστηριότητες, όπως για την προμήθεια τροφίμων (σούπερ μάρκετ), για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.
-Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα.

Την ώρα που ο διευθυντής Covid του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας καταρρέει on camera από το φαινόμενο “burn out” (κόπωση του υγειονομικού προσωπικού) και στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ και πεθαίνουν ασθενείς (με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ) σε πρόχειρες κλίνες διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση αποφασίζει να εξαιρέσει από τα μέτρα εκείνη ακριβώς την μερίδα του γενικού πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τον κοροναϊό αλλά, από την άλλη, είναι και το προνομιακό εκλογικό της ακροατήριο. Είναι γνωστό και επιβεβαιώνεται από όλες τις μετρήσεις πως οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών προτιμούν τη Ν.Δ και άλλα μικρά κόμματα δεξιότερα του κυβερνώντος. Με δεδομένο, λοιπόν, πως η κυβέρνηση αισθάνεται πολιτική πίεση από τα δεξιά επιλέγει να μην συγκρουστεί με αυτό ακριβώς το εκλογικό ακροατήριο θυσιάζοντας ακόμα και τις βασικές πτυχές του επιστημονικού ορθολογισμού.

Προκύπτουν, ωστόσο, ευθύνες, πλέον, και για άλλους πέραν των κυβερνώντων:

-Είναι απορίας άξιο εάν τα μέλη της επιτροπής των ειδικών έχουν συστήσει ή έστω συναινέσει να εξαιρείται από τη διενέργεια τεστ όποιος πολίτης επισκέπτεται τους ιερούς ναούς. Εάν δεν έχουν συμφωνήσει αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση αποφασίζει πολιτικά και ερήμην της επιτροπής, εάν έχουν συμφωνήσει οφείλουν να εξηγήσουν βάσει ποιων μελετών δεν υφίσταται κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους.

-Προκύπτει, όμως, θέμα και για την ηγεσία της Εκκλησίας. Είναι γνωστό πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ένας σημαντικός αριθμός μητροπολιτών έχουν δημοσίως ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού και κατά της φρενίτιδος του συνωμοσιολογικού αντιεμβολιασμού που ενδημεί στους χώρους της εκκλησίας και του μοναχισμού. Όμως, για ακόμα μία φορά, εμφανίζονται να πατούν σε δύο βάρκες. Δημοσίως τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, ιδιωτικώς, όμως, συναινούν στις εξαιρέσεις και ενισχύουν τις θρησκόληπτες και αντιεπιστημονικές απόψεις ιερέων, ιεραρχών και μοναχών που είναι γνωστό πως επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.