• 26 Ιανουαρίου, 2021

Οι πρώτες κινήσεις Τσίπρα ως “αντίδοτο” στην εσωστρέφεια- Το γραφείο Τύπου και ο εκπρόσωπος Τύπου

 Οι πρώτες κινήσεις Τσίπρα ως “αντίδοτο” στην εσωστρέφεια- Το γραφείο Τύπου και ο εκπρόσωπος Τύπου

Με το άρθρο του στην “Αυγή της Κυριακής” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν προηγούμενες παρέμβάσεις του περί αμφισβήτησης των πρωτοβουλιών του Αλέξη Τσίπρα για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό εξηγείται από πολλούς ως μια γενικότερη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να αρθεί η εσωστρέφεια που έγινε αντικείμενο κριτικής και βολών από μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση.

Εάν αυτό αξιολογηθεί ως επαρκές για να προλειανθεί το έδαφος για τις αλλαγές που επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ενός κρίσιμου πολιτικά φθινοπώρου με πολλά μέτωπα ανοιχτά για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα αυτά της πανδημίας, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του libre προσπαθεί να επισπεύσει αυτές τις κινήσεις καθώς αντιλαμβάνεται πως τα αντανακλαστικά του κομματικού μηχανισμού δεν είναι αρκετά γρήγορα και επιθετικά, την ώρα που η κυβέρνηση, παρά την επικοινωνιακή προστασίας που απολαμβάνει, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Το επικοινωνιακό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Θα ενισχυθεί το γραφείο Τύπου του κόμματος που αυτή τη στιγμή διευθύνει ο δραστήριος και ικανός -αλλά ενίοτε “τραγικά μόνος”, όπως λένε κορυφαία στελέχη- Νίκος Ανδριόπουλος. Ήδη γίνονται συζητήσεις ακόμα και με δημοσιογράφους της αγοράς -όχι οργανικά συνδεδεμένους με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- προκειμένου να δωσουν “τεχνογνωσία” και φρέσκια αντίληψη. Το “πείραμα”, άλλωστε, του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιστράτευση πολλών δημοσιογράφων από την εποχή της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατοικοεδρεύουν, πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρείται μάλλον επιτυχημένο. Στόχος είναι να υπάρχει άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε μείζονα πολιτικά θέματα αλλά και να αποκατασταθεί στοιχειώδης επικοινωνία με μέσα ενημέρωσης, ακόμα και συμπολιτευόμενα. Στο πλαίσιο αυτό θα ανασυνταχθεί ο “επικοινωνιακός καφές” που αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί.
  • Θα αντικατασταθεί ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Ο Αλέξης Χαρίτσης αξιολογείται πολύ θετικά και χάρη στα πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του έκανε καλή δουλειά, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι στην Κουμουνδούρου, όμως έχει ζητήσει ο ίδιος να αναλάβει τομεάρχης παραγωγικού υπουργείου (πιθανότατα στο Ενέργειας). Πριν τις διακοπές είχαν γίνει συζητήσεις και κάποιες πρώτες κρούσεις σε νεότερα στελέχη με επικοινωνικά χαρακτηριστικά, ακόμα και με δημοσιογράφους, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλήξει ακόμα στα πρόσωπα που θα εκπροσωπούν το κόμμα. Είναι βέβαιο πως θα οριστεί νέος εκπρόσωπος και πιθανότατα ένας ή δύο αναπληρωτές και πως θα υπάρχει και γυναικεία παρουσία που θα εκπροσωπεί την Κουμουνδούρου.
  • Θα ανακοινωθεί “ανασχηματισμός” στους τομεάρχες δια του οποίου θα επιδιωχθεί η ανανέωση με νέα πρόσωπα και η μετακίνηση κορυφαίων στελεχών σε νέους τομείς αρμοδιοτήτων. Εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να συγκροτήσει μια μικρή ομάδα τεχνοκρατών (αλλά με πολιτικά χαρακτηριστικά) που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν το νέο σχήμα. Με αυτό τον τρόπο ίσως επιδιωχθεί να βγουν από το πρώτο πλάνο ορισμένα στελέχη που θεωρείται ότι έχουν εκτεθεί τους προηγούμενους μήνες.
  • Θα αξιοποιηθούν περισσότερα στελέχη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία, ενώ στο βάθος του ορίζοντα και ανάλογα με το πότε θα γίνει το συνέδριο του κόμματος -το οποίο έχει αναβληθεί λόγω πανδημίας αλλά και των εσωτερικών ανταγωνισμών- θα αντικατασταθεί και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.
  • Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει την τελική εισήγηση της ομάδας που ανέλαβε να εκπονήσει το νέο “αφήγημα” διακυβέρνησης. Σχετικές ανακοινώσεις με έμφαση στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική αναμένεται να κάνει στην παρέμβασή του στην ΔΕΘ.