Οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδων που θα εμβολιαστούν άμεσα – Τα υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου

 Οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδων που θα εμβολιαστούν άμεσα – Τα υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου

Τις ομάδες ατόμων που αναμένεται να εμβολιαστούν στη συνέχεια παρουσίασε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση.

Αφού επεσήμανε ότι τα πρώτα άτομα που ακολουθούν είναι αυτά με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, η κ. Θεοδωρίδου απαρίθμησε τα νοσήματα υψηλού κινδύνου:

1) Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων

“Βράζει” η ΝΔ για την Μενδώνη – Μείζον πολιτικό θέμα το ελληνικό #MeToo

2) Η νεφρική ανεπάρκεια, δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5

3) Η Κυστική ίνωση

4) Ο καρκίνος υπό αγωγή συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία

5) Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή η άμεση πνευμονοπάθεια.

6) Σοβαρή υπατική νόσος, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Σχεδόν παράλληλα, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου, θα αρχίσει ο εμβολιασμός ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου.

Είναι η δεύτερη ομάδα της οποίας τα νοσήματα είναι διαφόρων τύπων και βαρύτητας με πάρα πολύ δύσκολη ταξινόμηση. Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί πάλι με το ηλικιακό κριτήριο αλλά προβλέπεται γρήγορη μετάβαση από τη μια ηλικία στην άλλη, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Τα πρώτα είναι τα χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, ακολουθεί ο σακχαρώδης διαβήτης, η νοσογόνος παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40), τα χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, ο καρκίνος, η ανοσοκαταστολή (ηπιότερη από την κατηγορία που αναφέρθηκε με τον λίαν αυξημένο κίνδυνο), η χρόνια νεφρική νόσος, η χρόνια υπατική όσος, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές του σπληνός, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, σοβαρή ψυχική νόσος, σοβαρή αναπηρία και τέλος φροντιστές ανοσοκατασταλμένων ατόμων ή ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Μανώλης Δράκος