• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι καταστροφικές πυρκαγιές και η διαχείριση τους πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης – Το πρώτο “δύσκολο” briefing από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο

 Οι καταστροφικές πυρκαγιές και η διαχείριση τους πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης – Το πρώτο “δύσκολο” briefing από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα για να αναλάβει δράση η επιτροπή ανασύστασης του φυσικού περιβάλλοντος και της οικονομικής ζωής στην Εύβοια και ανακοίνωνε απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα του νησιού από την επιστροφή έστω και ενός ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν λόγω πανδημίας, το πύρινο μέτωπο στα Βίλια συνέχιζε να δοκιμάζει τις αντοχές των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το μέτωπο κατέβηκε αρκετές φορές λόγω της φοράς των ανέμων στις παρυφές των οικισμών στα Βίλια και το γεγονός ότι καίει για 4η μέρα επέτεινε τις αρνητικές εντυπώσεις. Τα εναέρια μέσα έδωσαν την μάχη καθώς όπως σημείωσε αρμόδιος παράγοντας “το παρθένο δάσος δεν έχει ως φαίνεται ούτε μια αντιπυρική ζώνη και προφανώς ήταν ακαθάριστο”, δεδομένα που καθιστούσαν απαγορευτική την πρόσβαση στα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής.

  • Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε μέσω του αρμόδιου υπουργού προστασίας του Πολίτη ότι τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης έχουν πραγματοποιήσει ήδη διπλάσιες ώρες στον αέρα σε σύγκριση με πέρυσι για να καταδείξει ότι είναι διαθέσιμα και αξιόμαχα και πως η χώρα αντιμετωπίζει ακραίες συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το 112 σίγησε στις απογευματινές αναζωπυρώσεις παρότι το προηγούμενο διάστημα ενεργοποιούνταν για την προληπτική εκκένωση δεκάδων οικισμών. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της πυροσβεστικής επί τόπου στα Βίλια δεν εισηγήθηκαν την απομάκρυνση των κατοίκων καθώς είχαν ενδείξεις ότι η πυρκαγιά δεν έχει κατεύθυνση προς τα σπίτια.

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα έφερε και το πρώτο μπρα ντε φερ του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου με την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε καυστικά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές. 

  • “Πάνω από 1.200.000 στρέμματα καμένα. Δάση, περιουσίες, σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, ζώα και ανθρώπινες ζωές στη στάχτη. Εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα ζουν μέσα στο φόβο για το σήμερα και το αύριο” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας οτι:”Αυτή είναι η ασφάλεια που υποσχέθηκε και έκανε σημαία του ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η αποτελεσματικότητα του πανάκριβου επιτελικού του κράτους. Αυτή είναι η συνέπεια λόγων και έργων που τον χαρακτηρίζει. Αντί για έργα, λόγια και ημερήσια δελτία προπαγάνδας. Άλλωστε, το σχέδιο του επιτελικού κράτους εφαρμόζεται πάντα απρόσκοπτα: Η φωτιά θα σταματήσει όταν φτάσει στη θάλασσα.”

Ο Γιάννης Οικονόμου τον μέμφθηκε ότι αναζητά ψήφους στις στάχτες.

“Είναι κρίμα, γιατί αυτές τις ώρες, η χώρα δεν έχει ανάγκη από αναφορές σε «ζωές στις στάχτες». Ειδικά από κάποιους που ούτε τις πρώτες έσωσαν, ούτε τις δεύτερες απέτρεψαν” κατέληξε.

Σήμερα εξάλλου ο Γιάννης Οικονόμου θα πραγματοποιήσει το πρώτο του briefing των πολιτικών συντακτών και θα πρέπει να σχοινοβατήσει πάνω στην απόφαση του πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό αργότερα το Σεπτέμβριο, να μην δείξει υπαίτιους πριν το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να υπεραμυνθεί των ενεργειών ανάσχεσης των πυρκαγιών από την κρατική μηχανή ενώ τα πύρινα μέτωπα καίνε ακόμη.