Οι καταγγελίες για παρενόχληση έφεραν την απόλυση της καταγγέλλουσας από κινεζικό κολοσσό εμπορίου

 Οι καταγγελίες για παρενόχληση έφεραν την απόλυση της καταγγέλλουσας από κινεζικό κολοσσό εμπορίου

Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba απέλυσε μια γυναίκα που κατηγόρησε τον προϊστάμενο  της και έναν πελάτη της για σεξουαλική επίθεση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η καταγγέλουσα σε εφημερίδα της Κίνας.

Η επιστολή απόλυσης ανέφερε ότι είχε διαδώσει ψέματα που είχαν βλάψει τη φήμη της εταιρείας.

Η υπάλληλος δημοσιοποίησε τους ισχυρισμούς της τον Αύγουστο επειδή είπε ότι η Alibaba δεν είχε μεριμνήσει όταν αποκάλυψε στην εταιρεία ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση σε επαγγελματικό ταξίδι.

Στη συνέχεια, το αφεντικό της απολύθηκε, αλλά η ποινική δικογραφία σε βάρος του αποσύρθηκε.

Ο πελάτης βρίσκεται ακόμη υπό αστυνομική έρευνα.

Η υπόθεση που έχει πάρει διαστάσεις, υπενθυμίζει τις καταγγελίες για παρενόχληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο εργασίας τους, στην Κίνα.

Η υπάλληλος είπε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Dahe Daily ότι απολύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα και δημοσίευσε ένα αντίγραφο αυτού που είπε ότι ήταν η επιστολή τερματισμού της.

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι είχε διαδώσει ψευδείς πληροφορίες για την επίθεση και για την εταιρεία που δεν χειριζόταν την υπόθεση.

Πρόσθεσε ότι αυτό «προκάλεσε έντονη κοινωνική ανησυχία και είχε κακό αντίκτυπο στην εταιρεία».

Ο υπάλληλος φέρεται να είπε: «Δεν έχω κάνει κανένα λάθος και σίγουρα δεν θα δεχτώ αυτό το αποτέλεσμα και στο μέλλον θα χρησιμοποιήσω νόμιμα μέσα για να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μου».

Ο δικηγόρος της γυναίκας επιβεβαίωσε την απόλυσή της στους New York Times.

Η Alibaba, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, δεν έχει σχολιάσει ακόμη την απόλυσή της.

Ποιοι είναι οι ισχυρισμοί;

Η αφήγηση της γυναίκας για το περιστατικό δημοσιεύτηκε σε ένα έγγραφο έντεκα σελίδων, στο οποίο είπε ότι ο διευθυντής της, τη βίασε σε δωμάτιο ξενοδοχείου ενώ ήταν αναίσθητη μετά από μια «μεθυσμένη νύχτα».

Προκάλεσε θύελλα μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πλατφόρμα Weibo της Κίνας που μοιάζει με Twitter.

Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι ο διευθυντής την ανάγκασε να ταξιδέψει στην πόλη Jinan, η οποία απέχει περίπου 900 χιλιόμετρα από τα κεντρικά γραφεία της Alibaba στο Hangzhou, για μια συνάντηση με έναν πελάτη.

Κατηγόρησε τους ανωτέρους της ότι την διέταξαν να πίνει αλκοόλ με τους συναδέλφους της κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Είπε ότι το βράδυ της 27ης Ιουλίου ο πελάτης τη φίλησε. Στη συνέχεια, θυμάται ότι ξύπνησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της την επόμενη μέρα χωρίς τα ρούχα της και χωρίς να θυμάται το προηγούμενο βράδυ.

Η γυναίκα είπε ότι έλαβε πλάνα από κάμερα παρακολούθησης που έδειχνε ότι ο διευθυντής είχε μπει στο δωμάτιό της τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Αφού επέστρεψε στο Hangzhou, η γυναίκα είπε ότι το περιστατικό αναφέρθηκε στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων (HR) της Alibaba και στην ανώτερη διοίκηση και ότι ζήτησε να απολυθεί ο διευθυντής.

Είπε ότι το ανθρώπινο δυναμικό συμφώνησε αρχικά με το αίτημα, αλλά δεν προέβη σε περαιτέρω ενέργειες.

Ποια ήταν η ανταπόκριση;

Η Alibaba αντιμετώπισε σφοδρή δημόσια αντίδραση, απολύοντας αργότερα τον συνάδελφο, που ονομαζόταν μόνο ο κύριος Wang. Η εταιρεία είπε ότι δύο στελέχη που απέτυχαν να ενεργήσουν σχετικά με τον ισχυρισμό παραιτήθηκαν επίσης.

Εκδόθηκε ένα σημείωμα που έλεγε ότι η Alibaba ήταν «ενάντια στην κουλτούρα της καταναγκαστικής κατανάλωσης αλκοόλ».

Η εταιρεία είχε πει νωρίτερα ότι ο άνδρας που κατηγορήθηκε για βιασμό είχε παραδεχτεί ότι «υπήρχαν προσωπικές πράξεις».

Αν και η υπόθεση του κ. Wang δεν θα προχωρήσει, οι εισαγγελείς του δικαστηρίου ενέκριναν τη σύλληψη του πελάτη που φέρεται να επιτέθηκε στο θύμα. Έχει αναγνωριστεί με το επώνυμό του Zhang.

Ο κ. Zhang φέρεται επίσης να έχει απολυθεί από την εταιρεία του.

Η υπόθεση έχει διχάσει τις απόψεις στο διαδίκτυο. Μερικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησαν ότι ο συνάδελφος ξέφυγε πολύ ελαφρά, ενώ άλλοι λένε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία εναντίον του.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη είναι πιθανό να πυροδοτήσει παρόμοιες συζητήσεις στην Κίνα, η οποία παλεύει με το κίνημά της #MeToo.

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα