• 27 Νοεμβρίου, 2020

Οι Γάλλοι δεν ξεχνούν τον Ερντογάν και θα ζητήσουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 Οι Γάλλοι δεν ξεχνούν τον Ερντογάν και θα ζητήσουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μπορεί η δημόσια διένεξη του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν να σταμάτησε, ωστόσο στην Γαλλία δεν έχουν σκοπό να μην επανέλθουν στο ζήτημα με την Τουρκία.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είπε μεταξύ άλλων: «Οι 27 είχαν αποφασίσει πως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πρόκειται να ληφθούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων κυρώσεων, και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Νέα ανάρτηση Πολάκη: “Ουρλιάξτε, σας έχω δεν με έχετε”

Επίσης, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε την «πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας» και σημείωσε πως περιμένει από την Άγκυρα να ανακαλέσει τις προσβολές της ενάντια στη Γαλλία.

«Έχω ήδη τοποθετηθεί πολλάκις όσον αφορά στην πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε έξι μέτωπα [Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Ελλάδα, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ], στα οποία η χώρα αυτή ακολουθεί μια επικίνδυνη στρατηγική αντιπαράθεσης με ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες. Υπήρξε επιπλέον ένα άλμα κλιμάκωσης από την στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα μίσους κατά της χώρας μας και πρόσβαλε τις ιδρυτικές αξίες του έθνους μας. Περάσαμε σε ένα άλλο επίπεδο, υπήρξε μια μείζων ποιοτική διαφοροποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος σημείωσε το γεγονός ότι υπήρξε πρόσφατα η καταδίκη των επιθέσεων στη Νίκαια και στη Βιέννη εκ μέρους των τουρκικών αρχών, ωστόσο δήλωσε πως αναμένει ακόμη σημαντικές διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε πως «περιμένουμε από τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν τα όσα ειπώθηκαν ενάντια στη Γαλλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ισλαμοφοβική χώρα.

\