Πώς ένα “σκληρό καλοκαίρι” με πυρκαγιές μπορεί να ανατρέψει τα σενάρια εκλογών – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες στο τραπέζι

 Πώς ένα “σκληρό καλοκαίρι” με πυρκαγιές μπορεί να ανατρέψει τα σενάρια εκλογών – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες στο τραπέζι

Δεν αργεί ο καιρός που ο πρωθυπουργός θα πάρει την οριστική απόφαση για την προσφυγή στις κάλπες.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι μέσα στο καλοκαίρι, και πάντως μετά τα “μπάνια του λαού” – με επικρατέστερο σενάριο το διάστημα μετά τον Δεκαπεντάγουστο – ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει κάνει φανερές τις διαθέσεις του για το πότε θα γίνουν εκλογές.

Μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ έχει μπει ζωηρά πλέον στο τραπέζι η σκέψη οι εκλογές να γίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου, ώστε οι δεύτερες κάλπες (επειδή με την απλή αναλογική δεν μπορεί να προκύψει πιθανότατα σχηματισμός κυβέρνησης) να διεξαχθούν στα τέλη Οκτωβρίου, ή αρχές Νοεμβρίου.

Βεβαίως στην υλοποίηση αυτού του σεναρίου καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι.

Αποτρεπτικός παράγοντας για παράδειγμα θα ήταν αν η χώρα ξαναζούσε τον εφιάλτη του περασμένου Αυγούστου με τις πυρκαγιές. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος προέβλεψε ένα “σκληρό καλοκαίρι”, επικαλούμενος τις μετεωρολογικές προγνώσεις που δείχνουν, όπως είπε, ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι “hotspot της κλιματικής κρίσης”.

Ένα σενάριο που σε κάθε περίπτωση όλοι απεύχονται να συμβεί.

Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας θα είναι και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, παρ’ ότι συνήθως στις μεγάλες κρίσεις οι πολίτες “συσπειρώνονται” γύρω από την κυβερνητική παράταξη.

Η πρώτη πρόταση

Στον σχεδιασμό για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας αλλά και η καλή τουριστική περίοδος, η οποία, για πρώτη φορά μετά το 2019, αναμένεται να αποφέρει αυξημένα έσοδα.

Παράλληλα, όσοι εισηγούνται εκλογές μετά το καλοκαίρι, έχουν στο νου τους τον ίσως δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Την παράταση της ενεργειακής κρίσης που θα δοκιμάσει περισσότερο τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ανανεώνοντας τη νέα λαϊκή εντολή η κυβέρνηση θα έχει την νωπή και ξεκάθαρη “εξουσιοδότηση” να χειριστεί το θέμα, απαλλαγμένη από το τοξικό κλίμα που θα δημιουργούν οι προεκλογικές “κραυγές” της αντιπολίτευσης.

Η εναλλακτική λύση

Πολλά στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό επιμένουν ότι η πρώτη του επιλογή είναι οι κάλπες να στηθούν στα τέλη της άνοιξης του 2023, όπως έχει δηλώσει άλλωστε δημόσια και ο ίδιος.

Κάποιοι επιμένουν πως αυτός ο χρονικός ορίζοντας είναι προς όφελος της κυβερνητικής παράταξης, καθώς εκτιμούν ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και θα έχει επέλθει μια σχετική κανονικότητα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Επιπλέον ως τότε θεωρούν ότι θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την υλοποίηση των βασικών προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους κ.α. Δράσεις που εκτιμούν ότι θα είναι το “όχημα” για να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα υπέρ της κυβέρνησης, μετά τις σκληρές δοκιμασίες που δημιούργησε πρώτα η πανδημία και μετά η ενεργειακή κρίση.

Μανώλης Δράκος