• 21 Ιανουαρίου, 2022

Οι δηλώσεις του βουλευτή Μαραβέγια και η περίεργη …σύμπτωση με το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο στον Βόλο

 Οι δηλώσεις του βουλευτή Μαραβέγια και η περίεργη …σύμπτωση με το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο στον Βόλο

Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Μαραβέγια, καθώς επί της ουσίας είπε ότι τα μοριακά τεστ δεν συνταγογραφούνται για να μην κάνουν παρατυπίες οι πολίτες.

Ο βουλευτής είπε ότι εάν συνταγογραφούσαν τα μοριακά τεστ τότε οι πολίτες θα πήγαιναν στον γνωστό τους γιατρό και θα έπαιρναν πλαστά πιστοποιητικά. Τότε η δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί στην Αγγλία τα συνταγογραφούν με τον βουλευτή να απαντάει πως είναι… θέμα κουλτούρας!

Βεβαίως, ο βουλευτής τυγχάνει και επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικού ιατρικού-διαγνωστικού κέντρου στην εκλογική του περιφέρεια (Μαγνησία- Βόλος) και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως η δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ μοριακού ελέγχου και των rapid θα στερούσε ένα πολύ μεγάλο έσοδο από τα ιατρικά ιδιωτικά κέντρα που έχουν αναλάβει την διαδικασία εκατομμυρίων τεστ εβδομαδιαία.

Πριν ένα χρόνο, μάλιστα, ο Κώστας Μαραβέγιας “πρωταγωνιστούσε” σε σποτάκι του ιδιωτικού κέντρου ΑΝΑΣΣΑ του Βόλου με οδηγίες κατά του κοροναϊού. Στο βιογραφικό του αναφέρεται πως ως ιδιώτης γιατρός (δεν φαίνεται να εργάστηκε ποτέ στο ΕΣΥ) συνεργάζεται ακόμα με το συγκεκριμένο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο.

Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί απορία είναι το επιχείρημα του βουλευτή κατά της δωρεάν συνταγογράφησης. Δεν αντιλαμβάνεται πως η Πολιτεία και οι ειδικοί θέτουν τους κανόνες (ποιες κατηγορίες του πληθυσμού υποβάλλονται σε τεστ, σε πόσα και πότε κ.ά), έτσι ώστε να μην είναι εφικτό το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης όπως λέει;

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα αποτέλεσε αφορμή για επίθεση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την αξιοπιστία των PCR τεστ στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ έγιναν στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη στο Kontra Channel:

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, επικαλείται δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μαραβέγια, αναφορικά με τη συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ του κορωνοιού στην Ευρώπη.
Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει ως «πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων μέσα σε συνθήκες υγειονομικής τραγωδίας» εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, επικαλούμενος δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μαραβέγια, αναφορικά με τη συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ του κορωνοιού στην Ευρώπη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Μετά τον τηλε-υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που δήλωσε ότι τα μοριακά τεστ στην Κύπρο είναι πιο φθηνά γιατί είναι χαμηλής αξιοπιστίας, στην προσπάθεια να δικαιολογήσει το υψηλό κόστος και τη μη συνταγογράφησή τους στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και το τερμάτισε.

Είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη εχθές το βράδυ στο Kontra ότι η κυβέρνηση δεν συνταγογραφεί τα τεστ γιατί αυτό θα οδηγούσε σε υπερσυνταγογράφηση. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα γιατί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει συνταγογράφηση των μοριακών τεστ χωρίς αυτόν τον κίνδυνο, είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη κουλτούρα!

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι άνθρωποι είναι πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων μέσα σε συνθήκες υγειονομικής τραγωδίας. Και στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν με νύχια και με δόντια αυτά τα συμφέροντα δεν θα διστάσουν να ξεπέσουν στο τελευταίο σκαλοπάτι της γελοιοποίησης και του αυτοεξευτελισμού».

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ βρέθηκε στο στόχαστρο για δηλώσεις του.

Οι οργισμένες αντιδράσεις για όσα είχε πει ο Κ. Μαραβέγιας για τους νοσηλευτές του ΕΣΥ

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επικαλέστηκε επιστολή που υποστήριξε ότι έλαβε από πολίτη που νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου, στην οποία καταγράφονταν παράπονα για καθυστερήσεις στην νοσηλεία ασθενών, από νοσοκόμες. Με βάση αυτή υποστήριξε ότι «η κακή νοσηλευτική υπηρεσία μπορεί να παίξει ρόλο, ακόμα και στην επιβίωση». Το πήγε μάλιστα ακόμη παραπέρα αναφέροντας ότι «αυτό που όλοι γνωρίζουμε, αλλά σπάνια ομολογούμε, είναι ότι λείπει η αξιολόγηση και πολλές φορές έχουμε επισημάνει, ότι ακόμα και ερωτηματολόγια θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθούν οι Υπηρεσίες, πρωτίστως από τους ίδιους τους χρήστες των υπηρεσιών, δηλαδή τους ασθενείς».

Μεταξύ άλλων στην επιστολή που παράθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ, Κώστας Μαραβέγιας, αναφέρονταν πως «κάποιες νοσηλεύτριες προσπαθούν, οι περισσότερες όμως είναι αδιάφορες, τσακώνονται ώρες μεταξύ τους, δεν μπαίνουν στους θαλάμους, δεν υπάρχει κουδούνι να καλέσεις αν έχεις ανάγκη, βάζεις τις φωνές ή βαράς με ότι βρεις τα μεταλλικά κάγκελα του κρεβατιού και ελπίζεις να σε ακούσουν. Μπορεί να περάσουν και τρεις ώρες και να μην έρθει κανείς». Παρόλα αυτά προφανώς δεν πέρασε από το μυαλό του εν λόγω βουλευτή πως αυτά τα φαινόμενα καθυστερήσεων– όταν καταγράφονται- είναι πολύ πιθανόν να οφείλονται στο ότι υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία πολύ λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό από όσο πρέπει.

Κώστας Μαραβέγιας: «Για τα ταβάνια και τα καζανάκια που τρέχουν φταίνε μήπως οι Υπουργοί;»
Ο ίδιος βουλευτής υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης για την κτιριακή κατάσταση των νοσοκομείων. Είπε χαρακτηριστικά πως «για τα ταβάνια και τα καζανάκια που τρέχουν φταίνε μήπως οι Υπουργοί; Τα νοσοκομεία έχουν Υπηρεσίες, έχουν- στο φινάλε φινάλε- και διοικήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον ίδιο βουλευτή που δέχθηκε να είναι ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ωρου. Ίσως αυτό σε σημαντικό βαθμό εξηγεί το ότι δεν είναι οπαδός της πρόσληψης προσωπικού. Ίσως προτιμά να καλύπτονται οι εργασιακές ανάγκες με 10ωρη και 12ωρη εργασία. Επίσης, ίσως προτιμά συνθήκες εξάντλησης των εργαζομένων. Κάτι δηλαδή που συμβαίνει κατά κόρον στην δημόσια υγεία.

Οι αντιδράσεις

Οργισμένη ανακοίνωση κατά του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μαραβέγια, εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τις δηλώσεις του σχετικά για τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία.

Το ΚΙΝΑΛ καλεί τον βουλευτή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους νοσηλευτές, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την εκποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας σε βάρος ιδιωτικών συμφερόντων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας:

Έκπληξη μας προκάλεσε η εξωφρενική τοποθέτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ Κων. Μαραβέγια στην Βουλή, όσον αφορά τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων και την στοχοποίηση του κλάδου που αριθμεί περισσότερους από 43 χιλ. εργαζόμενους προτείνοντας την άμεση εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης.

Από τα χειροκροτήματα περάσαμε στην εκδήλωση των πραγματικών προθέσεων σχετικά με την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Ε.Σ.Υ

Ξέχασε ο κ. Μαραβέγιας να αναφερθεί στις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με την αναστολή λειτουργίας τμημάτων, την δημιουργία πρόχειρων μονάδων εντατικής θεραπείας χωρίς το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό και με την μείωση των χειρουργείων, την υπολειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, έμειναν ξεκρέμαστοι ασθενείς με χρόνια νοσήματα με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. παρά τα μεγάλα λόγια επικεντρώθηκε μόνο σε προσλήψεις λίγων συμβασιούχων και επικουρικών.

Οι εκκλήσεις των υγειονομικών για πραγματική θωράκιση του ΕΣΥ με την αναγκαία χρηματοδότηση και την ενίσχυση του με μόνιμο προσωπικό, αλλά και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπεσε στο κενό.

Στο ήδη υποστελεχωμένο και σε κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης προσωπικό ήρθε να προστεθεί και η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου.

Η έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρής προετοιμασίας για την διαχείριση της κατάστασης από πλευράς υπουργείου, αντιμετωπίστηκε σοβαρά και υπεύθυνα από την Νοσηλευτική υπηρεσία, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις, που όχι μόνο ανταποκρίθηκε πλήρως στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, αλλά υπερβαίνοντας εαυτούς, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν μέχρι τώρα, με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες υγείας έχουν συντελέσει στο να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ.

Και ενώ θα έπρεπε να επιβραβευτεί όλη αυτή η προσπάθεια με την επιβαλλόμενη ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, η ως άνω δήλωση δημιουργεί ακράδαντα την πεποίθηση ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι η φυσική συνέπεια της βούλησης της κυβέρνησης να απαξιώσει και να εγκαταλείψει το δημόσιο σύστημα υγείας, εκποιώντας το, προς χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων υγείας, κλονίζοντας το Νοσηλευτικό κλάδο που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του συστήματος αυτού .

Επιβάλλεται η δημόσια συγγνώμη για την αποκατάσταση του κύρους της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας των Νοσηλευτών, οι οποίοι με αξιοπρέπεια και ήθος αγωνίζονται καθημερινά με γνώμονα την συνεχόμενη επιστημονική κατάρτιση και γνώση.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σπιλώνει τους Νοσηλευτές, να απαξιώνει το έργο και την προσφορά τους.

Ζητάμε την άμεση τοποθέτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου για την αποκαθήλωση της εσφαλμένης εντύπωσης που δημιουργήθηκε, όντας ο ίδιος γνώστης και μάρτυρας της Νοσηλευτικής προσπάθειας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίθεση και από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Στο ίδιο μήκος και η ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, που κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις και αήθη επίθεση στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου από την πλευρά του βουλευτή.

Η ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τις απαράδεκτες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαραβέγια στον νομό Μαγνησίας, ο οποίος κατά την διάρκεια τοποθέτησης του σε Επιτροπή της Βουλής, επιτέθηκε με αήθη και άκρως προσβλητικό τρόπο στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Βόλου, αποδίδοντας του ευθύνες ακόμα και για την κακή κατάσταση των κτιριακών υποδομών.

Είναι πραγματικά απίστευτο το αντεργατικό μένος των βουλευτών που στηρίζουν μια κυβέρνηση η οποία, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, αρνήθηκε να στηρίξει το ΕΣΥ , σε μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τις υποδομές του, στην διετία που κυβερνά

Αυτές οι θλιβερές δηλώσεις είναι απολύτως αποκαλυπτικές για την εχθρότητα με την οποία η ΝΔ αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία στη χώρα μας.

Από την πλευρά μας, εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την ευγνωμοσύνη μας για τους εργαζόμενους που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επαγγελματική, θεσμική και επιστημονική θωράκιση του νοσηλευτικού ρόλου

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Οι ήρωες με τις μπλε ποδιές γίνονται εν μία νυκτί οι «κακοί» των Νοσοκομείων»

«Καρότο και μαστίγιο». Από τα «μεγάλα ευχαριστώ στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες» σε ανάγνωση επιστολών που κατακεραυνώνουν και τους δείχνουν ως υπαίτιους για τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Τα χειροκροτήματα φαίνεται στους νοσηλευτές κρατούν μέχρι να καλυφθεί ο κρότος της κυβερνητικής ανεπάρκειας, των αστοχιών και της αποτυχίας.

«Κάποιες νοσηλεύτριες προσπαθούν, οι περισσότερες όμως είναι αδιάφορες, τσακώνονται ώρες μεταξύ τους, δεν μπαίνουν στους θαλάμους, δεν υπάρχει κουδούνι να καλέσεις αν έχεις ανάγκη, βάζεις τις φωνές ή βαράς με ότι βρεις τα μεταλλικά κάγκελα του κρεβατιού και ελπίζεις να σε ακούσουν. Μπορεί να περάσουν και τρεις ώρες και να μην έρθει κανείς» διάβασε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας και γνωστός ιατρός της περιοχής, δραστηριοποιούμενος εδώ και χρόνια στον ιδιωτικό τομέα κ. Μαραβέγιας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων αναφερόμενος στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου του Βόλου. Και κάπως έτσι, οι ήρωες με τις μπλε ποδιές έγιναν εν μία νυκτί οι «κακοί» των νοσοκομείων.

Αυτά, ενώ το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου σήκωσε όλο το προηγούμενο διάστημα το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών ολόκληρης της Μαγνησίας μέσα στις πρωτοφανείς υγειονομικές απαιτήσεις και με το 40% των οργανικών του θέσεων του Νοσοκομείου ακάλυπτο.

Αυτά, ενώ η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας από την προκήρυξη 2Κ/2019 για επιπλέον θέσεις επιλαχόντων νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας δεν έδωσε στο Αχιλλοπούλειο ούτε μία επιπλέον θέση νοσηλευτικού προσωπικού!!

Αυτά, ενώ όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας οι συμπολίτες μας που αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν, μαρτυρούν την αυταπάρνηση και αυτοθυσία με την οποία εργάστηκε το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά και την ανθρωπιά με την οποία τους αντιμετώπισε παρά τις δύσκολες συνθήκες και την κούραση.

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, και ενώ η διαχείριση της πανδημίας στηρίχθηκε αποκλειστικά από τα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση ξαναβγάζει από το συρτάρι το γνωστό της αφήγημα για το τα χαμηλής ποιότητας δημόσια νοσοκομεία, για «διεφθαρμένους» γιατρούς και για «τεμπέλες» νοσοκόμες.

Η ΝΔ δεν το έχει κρύψει ότι βλέπει στον τομέα της Υγείας «πεδίο δόξης λαμπρό» για την εξυπηρέτηση και κερδοφορία των ιδιωτικών συμφερόντων. Η πανδημία τους άλλαξε προσωρινά μόνο τα σχέδιά της.

Γνωρίζουν, βέβαια, οι τόσο «πρόθυμοι» βουλευτές της συμπολίτευσης, ότι μέσα στην πανδημία πλούσιοι και φτωχοί, όλοι έτρεξαν στις δημόσιες δομές υγείας και όχι στα πολυδιαφημισμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μέσα στα δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια, διασφάλισε την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενίσχυσε το ΕΣΥ με επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές που ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ. Πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ένεση ανθρώπινου δυναμικού την τελευταία 20ετία, που περιλάμβανε 3360 μόνιμους γιατρούς, 5026 μόνιμους νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας και συνολικά πάνω από 19.000 εργαζόμενους.

Η νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την γενναία αύξηση των απολαβών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τη γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος συνολικά, ώστε να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ.

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν προβλήματα. Προβλήματα που οφείλονται σε ελλείψεις και στην ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίξει τη δημόσια υγεία.

Μετά τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας και με τις νέες μεταλλάξεις να απειλούν τη δημόσια υγεία, αν και βολικό για την κυβέρνηση, είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται ευθύνες και να «φορτώνονται» τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων στους εργαζομένους τους.

Καλώ το συνάδελφο να ανακαλέσει άμεσα όσα ακούστηκαν στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγουμένως συνομιλήσει με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και επιβεβαιώσει το αληθές αυτών που διάβασε.

Εκτός αν ο κ. Μαραβέγιας συμφωνεί με τις «αδιάφορες νοσηλεύτριες» και τότε θα θέλαμε να μας πει αν έγιναν «αδιάφορες» πριν ή μετά τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια…