Οι “απαρατήρητοι” και οι εγκληματικά ανεύθυνοι: Ήρωες και βλάκες

 Οι “απαρατήρητοι” και οι εγκληματικά ανεύθυνοι: Ήρωες και βλάκες

Δεκάδες ιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς σε νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται ήδη σε καραντίνα. Κάποιοι βρέθηκαν ήδη θετικοί στον κοροναϊό. Είναι οι ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στον “αόρατο εχθρό” που έχει ήδη προκαλέσει μια ιστορική ανατροπή στις κοινωνικές δομές παγκοσμίως.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Μαζί τους, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, τα παιδιά του delivery και του take away, οι εναερίτες της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οδηγοί ταξί, οι άνθρωποι της ενημέρωσης. Ένας κοινωνικός “κορμός” που κρατά ζωντανή την υπόλοιπη χώρα που βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και ίσως τις επόμενες ημέρες βρεθεί σε γενική καραντίνα. Μια χώρα που -όπως συμβαίνει παντού- αγωνιά, φοβάται, νοσεί, τρομάζει, στέκεται αμήχανη απέναντι στην αβεβαιότητα.

Όλοι αυτοί δεν πρέπει να περάσουν “απαρατήρητοι” –για να παραπέμψω στο εξαιρετικό βιβλίο της Αγγελικής Σπανού που γράφτηκε για ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας αλλά σε εποχές πιο ήρεμες και τακτοποιημένες. Δεν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματα του λοιμωξιολόγου, του πνευμονολόγου, της νοσοκόμας στο “Σωτηρία”, στο Αττικό, το Παπανικολάου ή αλλού. Δεν θα ρωτήσουμε το όνομα του νεαρού που θα φέρει το έτοιμο φαγητό στο σπίτι και θα απολυμάνουμε με οινόπνευμα τα ρέστα που θα μας δώσει μαζί με το πακέτο. Δεν θα νιώσουμε το άγχος και τον φόβο της κυρίας στο σούπερ μάρκετ που γεμίζει τα ράφια, ή της άλλης στο ταμείο.

Πρέπει να τους λέμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Και το κράτος, η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, όλοι μαζί να πράξουν τα δέοντα. Η στήριξη στην οικονομία, με 2 , 3, 5 δισ, είναι, αναμφίβολα, αναγκαία, αλλά απαιτείται και η οικονομική στήριξη στους ανθρώπους.

Σε εκείνους που διακινδυνεύουν καθημερινά, στους άλλους που μένουν κλεισμένοι στο σπίτι, αυτούς που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η εργασία τους και στο τέλος του μήνα δεν θα μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό, την ρύθμιση στην εφορία, το επιχειρηματικό δάνειο, τον ΕΦΚΑ.

Κι από την άλλη είναι και οι ηλίθιοι, οι απείθαρχοι, οι “λεβέντηδες”, οι δήθεν πιστοί αλλά εν τέλει άπιστοι στον Άνθρωπο και τον Θεό, οι φαφλατάδες, οι συνωμοσιολόγοι, οι “πλακατζήδες”. Όσοι θεωρούν εαυτούς ανίκητους από την πανδημία. Δικαίως, ίσως, διότι η βλακεία είναι ανίκητη…

Υ.Γ Στους τελευταίους μάλλον πρέπει να συμπεριληφθούν επώνυμα και ανώνυμα “τρολ” της πολιτικής και του διαδικτύου. Όσοι βρίσκουν άλλη μια αφορμή για να δηλητηριάσουν την κοινωνία, να επαίρονται ως “σωτήρες”, να διχάζουν, να εξοστρακίζουν…

Αποτέλεσμα εικόνας για γιατροί ηρωες κοροναϊού ντελίβερι

Σεραφείμ Κοτρώτσος