• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ, αντίμετρα στην ακρίβεια – Η έκπληξη που τηρείται ως “επτασφράγιστο μυστικό”

 Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ, αντίμετρα στην ακρίβεια – Η έκπληξη που τηρείται ως “επτασφράγιστο μυστικό”

Στις 8 το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την 85η ΔΕΘ με την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Πέρυσι δεν υπήρχαν υπουργοί στο ακροατήριο αλλά είχαν προσκληθεί νοσηλευτές, γιατροί, πολίτες που νόσησαν από τον κοροναϊό και θεραπεύτηκαν, έμποροι, δάσκαλοι, καθηγητές, εκπρόσωποι της κοινωνίας, που εν μέσω πανδημίας και καραντίνας κράτησαν όρθιες τις κοινωνικές δομές.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Φέτος έχει προγραμματιστεί στις δύο πρώτες σειρές του ακροατηρίου να μην κάθονται υπουργοί και λοιποί αξιωματούχοι αλλά νέοι, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξεί να κάνει ειδική μνεία στη νεολαία και να ανακοινώσει ειδική δέσμη μέτρων που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για περισσότερες ευκαιρίες των νέων στην απασχόληση (παροχή χρηματικού μπόνους στην επιχείρηση που θα προσλάβει νέους για πρώτη φορά), στη γνώση και στη ψηφιακή πρόσβαση.

  • Έπειτα από την περσινή ομιλία του στο Βελλίδειο όπου τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία είχαν μονοπωλήσει, φέτος στόχος του Πρωθυπουργού είναι να μπει σε πρώτο πλάνο η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις και ο νέος πολιτικός κύκλος της Κυβέρνησης με έμφαση στην μεσαία τάξη και την Ελλάδα που αλλάζει. Αυτό το τελευταίο θα είναι και το σύνθημα που θα δεσπόζει.

Όπως εξηγούσαν στενοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκης «έχουμε σήμερα 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες ενώ οι καταθέσεις είναι κατά 34 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερες εκ των οποίων τα 19 δισεκ. ευρώ προέρχονται από νοικοκυριά, κάτι που  δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει οικονομικά μέτρα σε επίπεδο  φόρων και εργασίας, όπως:

  • Nέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2022 που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα
  • «Πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους & επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα
  • Μόνιμη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.
  • Παράταση 3 μηνών του προγράμματος «Γέφυρα» (κρατική επιδότηση μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου)
  • Νέα παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ (με μεσοσταθμική μείωση 8%)

Στον απόηχο των ανατιμήσεων-φωτιά που αναμένονται σε ρεύμα, καύσιμα και προϊόντα, αναμένεται να ανακοινωθεί:

  • Ένταξη 1 εκ. πολιτών στο κοινωνικό τιμολόγιο
  • Εξορθολογισμός τιμολογίων
  • Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ 13% σε καφέ, μεταφορές και τουριστικό πακέτο

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατείται η «έκπληξη» που όπως λέγεται, θα έχει στις αποσκευές του ο κ. Μητσοτάκης. Διακινείται σενάριο να καταργηθεί ή να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για κάποιες περιπτώσεις όπως πχ ο καφές ή το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα.